Bulgaristan’da genel seçimlerin ardından başlayan hükümet kurma çalışmalarında, ırkçı partilerin koalisyona girme ihtimali endişeye yol açtı.

Ülkede 5 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), hükümet kurma çalışmalarını sürdürüyor. GERB’in, yüzde 4 barajı aşarak parlamentoya girmeyi başaran aşırı sağ partilerle koalisyon kurmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor.

Seçimlerde en çok oy alarak parlamentoda 84 milletvekilliği kazanan GERB, tek başına hükümeti kuramıyor. 240 sandalyelik mecliste çoğunluğu elde etmek için 121 milletvekiline ihtiyaç duyuluyor. Parlamentoya giren 7 partiyle hükümet konusunda bir haftadır görüşmelerde bulunan GERB, söz konusu siyasi partilerle uzlaşı sağlayamaması üzerine koalisyon görüşmeleri ikinci tura kaldı.

 

BSP ve HÖH’le uzlaşma sağlanamadı

 

GERB’in bir hafta boyunca devam ettirdiği koalisyon görüşmelerinden çıkan sonuç, milletvekili dağılımına göre, ikinci ve üçüncü sırada bulunan Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile ülkedeki Türk ve Müslümanların siyasi temsilcisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile uzlaşmasının zor olduğunu gösterdi.

Bu partilerin dışında geriye, aralarında ülkedeki Türkleri temsil eden ikinci siyasi parti konumundaki Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin de (HŞHP) olduğu 5 siyasi partiden oluşan Reformcu Blok Koalisyonu (RB) kalıyor. GERB, RB Koalisyonu ile anlaşması durumunda aşırı sağ ve ırkçı söylemleriyle bilinen iki partinin desteğine ihtiyaç duyacak.

Daha önceki koalisyon hükümetlerine dışarıdan destek veren, ırkçı eylem ve söylemleriyle öne çıkan Ataka Partisi ile Vatansever Cephesi Koalisyonu (NFSB-VMRO), hükümette yer alma fırsatı yakalamış oluyor.

Ataka, kendisini “milliyetçi”, Vatansever Koalisyonu’nu oluşturan iki parti ise “vatansever” olarak tanımlasa da siyasi çizgileri ırkçılıktan öte geçemiyor. Ataka üyelerinin 2011’de başkent Sofya’da Banya Başı Camisi’nde cuma namazı kılanlara saldırması ve seccadelerini yakması, ülkedeki Türk ve Müslümanlar tarafından unutulmuş değil.

Vatansever Cephesi ise ülkedeki etnik azınlıklara yönelik dini ibadetler ve dil konusunda kısıtlamalar getirilmesini savunuyor. Daha önceki hükümetlerde yer almayarak dışarıdan destek veren iki aşırı milliyetçi siyasi partinin şimdi hükümet ortağı olma ihtimali bulunması endişelere neden oluyor.

Siyasi gözlemciler, Vatansever Cephesi veya Ataka’nın kurulacak bir koalisyon hükümetinde yer almasının, kabinede bakan düzeyinde temsilcilerinin olacağı anlamına geldiğini, söz konusu partilerin devlet mekanizması içinde ırkçı çizgilerini korumaya çalışacaklarını belirtiyor

Reklamlar