Bulgaristan‘da milliyetçiler tarafından ülkenin güneybatısındaki Gotze Delçev şehrindeki tarihi Karaca Paşa Cami’nin minaresine Bulgaristan bayrağının asıldığı bildirildi.

Osmanlı’dan bağımsızlığını alan Bulgaristan‘da kutlanan 3 Mart Ulusal Bayramı’nda, kültür anıtı olduğu gerekçesiyle ibadete kapalı tutulan ve onarımı bile yapılamayan Karaca Paşa Camisi’nin yarım kalan minaresine tırmanan “Aktif Vicdan” adlı yerel derneğin lideri Andon Baltaciev, minareye Bulgaristan bayrağını astı.

Baltaciev’in önceden duyurması ve merkezi Gotze Delçev’de bulunan Blagoevgrad Bölge Müftülüğünün polisi uyarmasına rağmen eylemin engellenemediği öğrenildi.

Baltaciev, yerel medyaya yaptığı açıklamada, “Bu eylemle, 3 Mart’ın dini inançları ne olursa olsun tüm Bulgarların ulusal bayramı olduğunu göstermek istedim” ifadesini kullandı.

Blagoevgrad Bölge Müftüsü Aydın Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı bir boyutu olduğunu belirttiği olayı, “kışkırtma” olarak nitelendirdi.

Ülkede hiçbir kilisenin tepesinde ulusal bayrağının asıldığını görmediğini söyleyen Mohammed, “Gotze Delçev’de aslında etnik ve dini temelli provokasyon girişimleri yeni bir şey değil. Bu gerçekler toplumumuzun, dolaylı olarak toplumun elitinin düzeyini gösterir. Askerlik yaparken öpüp yemin ettiğimiz bayrak benim de bayrağımdır. Ancak onu toplumda bunalım çıkartılarak kışkırtmak için kullanılması cezasız kalmamalı. Türlü sembolleri ile vatanseverlik dini bunalımlar da yaratabiliyor” diye konuştu.

Karaca Paşa Cami’nin Müslümanların tapulu malı olduğunu belirten Mohammed, “Başkasının mülküne girmek yasa dışı eylem değilse, özel malın dokunulmazlığı ne durumda?” dedi.

Gotze Delçev’de geçmişte, Karaca Paşa Camisi’nin kırık minaresine haç dikilmiş, duvarlarına gamalı haç ve Nazi sloganları yazılmış, bölge müftülüğünün girişine benzer yazılar karalanmış ve domuz kafaları asılmış ancak resmi makamlar bu eylemlere göz yummuştu.

Reklamlar