Kasım ortasından sonra tütün alım kampanyasının başlaması bekleniyor. Bu yıl 2017’ye kıyasla 5 000 ton daha az tütün üretilmiş olduğu tahmin ediliyor. Bulgaristan Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Tsvetan Filev bu değerlendirmelerde bulundu.

“2018 yılında tütün tarlaları hacim olarak geçen seneyle aynı olsa da, bu yıl iklim ve hava şartları elverişli olmadı, çok sıcak ve nemli yaz geçirdik ve bu da “Kabakulak” ve “Basma” cinsi tütünlerin kalitesini olumsuz etkiledi. Tütünleri incelerken, geçen yıla kıyasla kalitenin daha kötü olduğu sonucuna vardık. Tütün alımı için anlaşma imzalanan şirket ve kurumlar da ön teftişlerde bunu mutlaka görecektir. Yine alım başlamadan önce, tütün oranı da değerlendirilecek ve 2018 tütün alım süreciyle ilgili fiyat ve diğer detaylar 15- 20 gün sonra belli olacak”.

Filev bu yıl tütün üreticilerinin beklentileri hakkında şunları söyledi: “2016 ve 2017 yıllarında Bulgaristan’da 16 000 ile 17 000 ton “Kabakulak”, “Basma”, “Barchley” ve “Virginia” cinsinden tütün üretilmişti. Bu yıl tütün hasılatının 11 000 ve 13 000 tona düşmesi bekleniyor. Hava şartlarının elverişsiz olmasının yanı sıra, tütün üreticilerinin da her yıl azalması tütün rekoltesini olumsuz etkiliyor. 2016 yılında tütün üreticileri siciline 6 100 kişi kayıt yaptırmıştı, bu yıl sayı 3 800’e düştü.” Tütün eken çiftçilerin bir çoğunun artık resmi sicillere kayıt yaptırmadığına dikkat çeken Birlik Başkanı Filev, gerçekçi rakamlara ulaşmakta zorlandıklarını vurguladı.

AB’de 2020 yılından sonra Ortak Tarım Politikası Stratejisi yürürlüğe girecek, o yüzden çiftçilerin resmi sicilde yer almaları çok önemli. Bulgaristan Cumhuriyeti Tütün ve Tütün Mamülleri Kanunu’na göre, sadece ve bir tek resmi kaydı bulunan üretici tütün yetiştirebilir.Bu sicil her yıl “Tarım” Belediye Müdürlüğüne başvurarak, güncelleniyor.

Bu yıl kaç firma tütün satın alacak ve piyasada yeni isimler var mı sorusuna Filev şu cevabı verdi:

“2018 hasadı tütünü satın alacak firma sayısı hakkında bilgimiz yok. Mart, Nisan ayında peşin ve ön anlaşmaları üreticilerle imzalayan şirketlerin sözünde durup, tütünü alacaklarını umuyoruz. Geleneksel olarak ülkede her yıl 10 -12 şirket satın alıyor tütünleri. Her yıl yeni alıcılar da çıkıyor. Bu piyasadan ayrılanlar da oluyor”. 

Tsvetan Filev tütün fiyatı konusundaki beklentileri de dile getirdi:

“Tütün fiyatı tütünün kendisinden belirleniyor. Belli bir miktar ve saptanan kaliteye göre tütün üretici ve alıcı ürünü bir nevi tezgaha koyuyor ve fiyat konusunda el sıkışıyor. Fiyat da ancak bu etkenler belirlendikten sonra açıklanıyor. Arz- talep, piyasa ekonomisinde rekabet ortamlarında çalışıyoruz. Komşu ülkelerdeki fiyat ve tütün kampanyasını göz önünde bulundurmalıyız. En iyi kalitede tütün elde etmek için rekabet gücümüzü arttırmalıyız”. 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar