Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da, devlet televizyonu BNT1’deki sembolik anlamı olan 10 dakikalık Türkçe haber bülteninin kaldırılması talebi tepkiyle karşılandı.

Aşırı milliyetçi Vatansever Cephe’nin (PF) bu girişimine, başta Türk toplumu olmak üzere farklı çevreler tepki gösterdi.

Hükümet desteğine karşılık Türkçe bülten

Koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi PF’nin lideri Valeri Simeonov, basında çıkan “hükümete destek vermelerinin karşılığı olarak Türkçe haberlerin kaldırılmasını istedikleri” iddialarını, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede doğruladı.

Simenov, “Bizce BNT’de sadece anayasanın resmi dil olarak tanımladığı Bulgarca kullanılabilir” diyerek, Türkçe bilmeyen Bulgarların durumdan rahatsız olduklarını ileri sürdü. Haberlerin Türkçe konuşmayan vatandaşların Türkçe konuşanlara karşı olumsuz tavır almalarına ve “milletin bölünmesine” neden olduğunu öne süren Simenov, “Sorunun ortadan kaldırılması için Türkçe haberlerin yayından kaldırılmasını teklif ediyor, bu teklifimize diğer partilerden destek arıyoruz” diye konuştu.

Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin, Reformcu Blok (RB) ve Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alernatif (ABV) ile 7 Kasım’da kurduğu koalisyon hükümetinin ayakta kalabilmesi için 240 üyeli parlamentoda en az 121 milletvekilinin desteği gerekli.

GERB, RB ve hükümete tek bakanla katılan ABV’nin toplam milletvekili sayısı 118 olduğu için koalisyona 19 milletvekiliyle dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi PF kilit rol oynuyor. Öte yandan, parti içi sorunlar nedeniyle zor günler geçiren RB’nin parçalanma ihtimaline işaret eden siyasi gözlemciler, hükümetin PF’ye çok daha bağımlı hale gelebileceğine dikkati çekiyor.

 

Reklamlar