Bulgaristan’da trafik polis, kontrol sırasındaki rüşveti engellemek amacıyla kameralı denetim sistemi başlattı. Ocak sonunda başlanan yeni uygulama, sürücüler ve vatandaşların tanıtımına sunuldu.

Geçen yıl sonu rüşvet alırken görüntülen bir trafik polisinin ülkede infiale sebep olması üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı, kısa zamanda 30’un üzerinde aracı kamera ve miktofonla donattı. Bir ay zarfında ülke genelinde 120 polis aracının kamerayla donatılması bekleniyor.

Rüşveti engellemeyi amaçlayan uygulamada ikisi geride olmak üzere toplam üç kamera ses sistemiyle beraber trafik polisinin hareketlerini takip edecek. GPS sistemiyle de donatılan polis araçlarının her an nerede oldukları ve görevli memurların ne yaptığı görülebilecek. Kayıtlar, 30 gün muhafaza edilip daha sonra silinecek.

Sofya Trafik Polisi Müdürü Tenço Tenev, polis arabalarına 3 kamera monte edildiğini ve bunların her an kayıtta olduğunu aktardı. Tenev, her bir polisin üniformasında mikrofonların olduğunu ve böylece sürücüyle görevli arasında geçen tüm konuşmaların da kaydedidliğini söyledi.

Tenev, yeni uygulamayla toplumun trafik polis sistemine karşı olan güven ve itibarını iade etmeyi amaçladıklarını ve rüşvet teklif ettiği takdirde sürücünün kesinlikle tutuklanacağını belirtti. Yeni uygulamada sürücüler, memur tarafından durdurulduktan sonra kontol işlemi için kameralarla donatılan polis aracına davet ediliyor. Trafik polisi arabanın içine geçerken sürücü dışarıda bekliyor. Gerekli görüldüğünde alkol testi de yapılabiliyor.

Sürücüler uygulamadan memnun. Kontrolün zarurui olduğunu belirten bir sürücü trafikteki sorumsuz sürücülerin bir hayli arttığını söyledi.

Yetkililer, alınan önlemlerin yolsuzluğu yüzde 80 oranında düşüreceğini umut ediyor. Geçen yıl Bulgaristan’da meydana gelen yaklaşık 7 bin kazada 660 kişi hayatını kaybettı. Kazaların yarısının, aşırı hızdan kaynaklandığı belirtildi.

Reklamlar