Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, kırmızı ışıkta geçmek ve yaya geçidinde durmamaktan dolayı ehliyetin geçici süreyle geri alınmasını öngörüyor.

Bugün kamuoyunda tartışmaya açılan kanun tasarısıyla ilgili Pazartesi tartışma toplantısı düzenleniyor. Herhangi bir ihlalden dolayı araç sürme yasağı süresi ek olarak belirlenecektir.

Otoyollarda veya yüksek hızlı karayollarında karşı şeride geçmek, yollara araba yarışı düzenlemek ve katılmak, geçici süreyle giriş yasağı gösteren işaret levhasına rağmen yol kesimine giriş yapmak, bir yerleşim yerinde izin verilen azami hız sınırını saatte 50 km aşmak ve alkol veya uyuşturucu alındığı halde araç kullanmak için de ehliyetin farklı süreyle geri alınması öngörülüyor.

Ayrıca iki yıl içinde üç veya daha fazla ceza kararı verilen sürücülerin ehliyetine de geçici süreyle el konulacak. Ülkede adres kaydı bulunmayan, ceza fişi kesilen veya ceza kararı verilen yabancıların da ceza miktarını ödeyene kadar ehliyetine el konulacak.

Lastik diş derinliği daha yüksek düzeyde olmalı

Değişikliklerle ayrıca daha yüksek düzeyde lastik diş derinliği zorunluluğu getiriliyor. Şimdiye kadar lastik diş derinliğinin en az 0,5 mm olması şarttı, şimdi ise en az 1,6 mm derinliğinde olması öneriliyor. 15 Kasım’dan 1 Mart’a kadar, tüm araçların lastikleri en az 4 mm diş derinliğine sahip olmalı veya diş derinliği 1,6 mm olan kış lastikli olmalıdır. Kışın arabada mutlaka kar zinciri bulundurulması gerekir.

Karayolu Trafik Kanunu’nda en son yapılan değişikliklerle getirilen trafik kurallarının en ağır ihlalleri için verilen cezalarda değişiklik yok. Tartışmaların sürdüğü yeni sürücülere maksimum ceza puanının üçte ikisi verilmesi hükmü kalıyor.

Yeni Trafik Kanunu’na göre binaların yanında yayaların geçişi için en az 2 metre mesafe bulunduğu takdirde izin verilen 2,5 ton altı azami kütleye sahip motorlu araçların kalmasına ve park edilmesine izin verilecek. Yaya yürüyüş yollarından 21 metreden kısa mesafede ve yaya geçitli olmayan kavşaklardan 5 metreden kısa mesafede park etmek yasaktır.

Otobüs yolcuları, araçta bulundukları takdirde emniyet kemerlerini takma zorunluluğu devam ediyor.

Vinyet pulu olmadan yol kullanmanın cezası, aracın trafikten men edilmesi

Önerilen değişikliklere göre vinyet pulu olmadan yol kullanmanın cezası olarak aracın tescili bir ay süreliğine iptal edilecek. Bundan başka otomobiller için 300 leva miktarında olan para cezası da ödenecek.

Tartışmaların sürdüğü vinyet pulu olmadan yol kullanmanın cezasının, alkol, uyuşturucu almış veya ehliyetsiz biri tarafından kullanıldığı takdirde sahibinin kim olduğu fark etmeksizin aracın trafikten men edilmesi hükmü de kalıyor.

Taksi hizmetleri veren, ancak sürücülerinin taksi belediye ruhsatına sahip olmamaları halde altı aylık süreliğine aracın tescil kaydı iptal edilecektir.

Reklamlar