Bulgaristan’da Sayıştay, ülkede yaşayan sığınmacılara ayrılan paraların amacına uygun bir şekilde harcanmadığını bildirdi.

Hazırlanan maliye denetim raporu, Devlet Mülteciler Ajansı’nın sığınmacıları karşılamak üzere hazırlıksız olduğunu gösterdi.
Sayıştayın raporuna göre, 2011-2013 döneminde sığınmacıların toplumsal entegrasyonu için Devlet Mülteciler Ajansı’na (DAB) ayrılan 300 bin avronun 200 binin ne için harcandığı belli değil.
Resmi istatistiklere göre, Bulgaristan’a kaçak yoldan giriş yapan yabancıların sayısı 2011’da 890, 2012’de bin 387, 2013 yılında ise 7 bin 144 oldu. Sığınmacıların tahmini sayısının şu anda 13-15 bin olduğu ülkede, raporun kapsadığı son üç yıllık dönemde Bulgaristan’da “mülteci” statüsü veya “insani” statü alan 2 bin 831 yabancının sadece 256’sı DAB’nin entegrasyon programlarına katıldı. Bunların 163’ü de sonradan bu programları terk etti.
Bulgaristan’daki sığınmacıların sadece 24’ünün açılan meslek kurslarına katılıp yeni meslek edindiklerini gösteren raporda, “artan sığınmacı akını karşısında ülkenin bu kişileri karşılamak üzere gerekli maddi kaynakları yaşatmadığı” belirtildi. Raporda, “Entegrasyon programının yanlış uygulaması yüzünden program sığınmacıların ilgisini çekmemiş, bazıları ise Bulgar toplumunda entegre olmaktan vazgeçmiştir” denildi.
Ayrıca, çocukların eğitimine ilişkin çalışmalarının başarısız olduğuna da vurgu yapıldı. Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva’ya göre, ülkede kayıtlı 800 sığınmacı çocuğunun sadece 40’ı okula gidiyor.
DAB Genel Müdürü Nikola Kazakov, Bulgar basınına yaptığı açıklamada, Bulgaristan toplumunun büyük bir bölümünün sığınmacı nüfusunun artmasından dolayı endişeli olmadığını söyledi. Kazakov, Bulgaristan’dan Avrupa Birliği ülkelerine giden 8 bini aşkın sığınmacının sadece 3 bin 613’ünün Bulgaristan’a geri yollanmasını beklediklerini belirtti.
Kazakov, medyaya çağrıda bulunarak, başarılı şekilde topluma entegre olmuş yabancıların hikayelerine daha geniş yer verilmesini istedi.

Reklamlar