Başkent Sofya‘nın merkezinde bulunan Soviyet Ordusu Anıtı’na ait bazı heykel kompozisyonları Ukrayna‘nın ulusal bayrağını temsil eden sarı ve Mavi renklere boyandı.

Sıklıkla protesto aleti olarak kullanılan, merkezinde 36 metrelik bir heykel bulunan anıtın yan tarafında bir asker figürün üst kısım Mavi, alt kısmı ise sarı rengine boyandı. Anıtın ön cephesinde ise “Saygı Gösteren Bulgaristan Halkından Kurtarcı Soviyet Ordusuna” şeklindeki dev yazı ise sprey boyayla bir Ukrayna bayrağına dönüştürüldü.

Gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişilerce gerçekleştirilen eylem sırasında ayrıca Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin aleyhine çeşitli slogan ve “Yaşasın Ukrayna!” şeklinde pankart açıldı. Soviyet Ordusu Anıtı’na karşı bu son eylem çok sayıda gazeteci ve vatandaşın dikkatini topladı. Pazar günü gezintiye çıkan Sofyalılar anıtın boyalı bölümleri önünde hatıra fotoğrafları çekti.

Anıtın Ukrayna bayrağı renklerine boyanan, savaşan askerlerin betimlendiği heykellere karşı daha önce de eylem düzenlenmişti. Bu eylem sırasında figürler yine sprey boya ile ünlü çizgi film kahramanlarına dönüştürülmüştü.

Bulgaristan‘da eski komünist rejiminin 1944 yılında Soviyetler Birliği Ordusu’nun yardımıyla düzenlenen darbede iktidara gelmesini sembolize eden anıt 1954 yılında açılmıştı.

Bulgaristan‘da 1989 yılında ise Komünizm rejiminin devrilmesinden sonra sağıcı partiler anıtın “kuşatıcı bir orduyu temsil ettiği” gerekçesiyle imha edilmesini talep etmişti. Anıtın korunmasından yana görüş savunan, eski komünist partisi devamcısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) anıtın manevi değerini vurgulamaya devam ediyor.

Bulgaristan‘da iktidar ortağı BSP, zaman zaman çeşitli kampanyalar düzenleyerek, boyalı anıt bölümlerini temizliyor.

Reklamlar