Bulgaristan’daki şirketlerin yarısı, 2018 yılında çalışanlarının maaşlarını artırmayı planlıyor. Bu yılın başında çalışanların maaşlarına zam yapan şirketler de aynı sayıdaydı.

Bulgaristan Sanayi Odası (BSK) tarafından yapılan 2017 yılında ekonomik kalkınmaya ilişkin analiz çalışmasının sonuçları, iş dünyası ve işverenlerin 2018 yılına dair beklentilerine göre şirketlerin yüzde 58’i çalışanların maaşlarına zam yapmayı düşündüğünü, yüzde 30’unun ise böyle bir niyeti olmadığını gösteriyor.

Anket araştırmasına 790 şirket katıldı. Onların yüzde 76’sı mikro ve küçük işletmeler, 20’si orta işletmeler, yüzde 4’ü ise büyük işletmelerdir. Ankete katılan şirketler arasında önümüzdeki yıl çalışanlarının maaşlarını azaltmayı düşünenler yok. Karşılaştırma yapacak olursak, son 12 ay içinde şirketlerin yüzde 6’sı maaşları azaltırken yüzde 52’si de yükseltmiştir.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 33’u yeni iş pozisyonları açmayı düşünüyor, yüzde 8’i ise tam aksine eleman sayısını azaltmayı düşünüyor. Bu oran 2017 yılında işten çıkarılan işçilerin yüzde 20’lik oranından çok daha düşüktür. 2017 yılında eleman sayısı artıran şirketlerin sayısı yüzde 24 oranındaydı.

BSK verileri, şirketlerin yüzde 40’ından fazlasının üretim hacmini artırmayı, yeni ürünler veya hizmetler piyasaya sürmeyi ve yeni pazarlara girmeye planladığını gösteriyor. Onların yüzde 20’si Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamında hibe desteğine başvurmayı, yüzde 10’u ise kredi çekmeyi planlıyor.

BSK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Ankete katılanlar, 2018 yılında üretim hacmini artırmayı, yeni ürünler piyasaya sürmeyi ve yeni pazarlara girmeye planlıyor. Tüm bunlar, işverenlerin yeni işçi alımı ve işçi maaşlarını artırma planlarına da kaçınılmaz bir şekilde yansıyor” denildi.

Aynı açıklamada, “Fakat önceki yıla göre iyimserlik daha ılımlı. 2016’da proaktif yöneticilerin ortalama oranı yüzde 58 iken bu yıl bu oran yüzde 42’ye düştü. Yeni kapasitelere, marka ve patentlerin yanı sıra personel eğitimine yatırım yapmak için niyet beyan eden yöneticilerin sayısı geçen yılın çok daha altındadır” diye belirtildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar