Razgrad şehri, İsperih Belediyesine bağlı Vazovo köyü ve Byala Slatina kasabasından 16 ile 55 yaş arasında 600 Roman kadınına sosyal ile meslek beceriler kazandırmak üzere bir yardım programı başlıyor. “Dezavantajlı Roman kadınlarının daha etkin sosyal katılımı için sosyal yenilikler” projesi bu amaçla yola çıkarak, faaliyete geçiyor.

“İntegro” Derneği’nden Kamen Makaveev projenin teknik boyutuyla ilgili bilgi verdi: 2017 yılı sonunda başlayan projeyi Razgrad’dan “İntegro” adlı STK ve Almanya, Shtutgart “Anne Merkezleri- (MİNE) Uluslararası Himaye Ağı” ortaklığında yapılıyor. AB’nin 2014- 2020 yılı İnsan Kaynakları Gelişimi adlı programa bağlı “İstihdam ve büyüme için uluslar ötesi ve Tuna bölgesi ortaklığı” programı çerçevesinde gerçekleşiyor. 199 600 levalık mali yardım tamamen karşılıksız olarak sunuldu. Program bu yıl sonuna kadar devam edecek.

Kurulacak olan üç Topluluk Merkezinde Roman kadınlarına sosyal ve mesleki beceriler kazandırılacak. Makaveev, Roman kadınlarının yoğun olarak ayrımcılığa maruz kaldıkları görüşünü paylaştı. Razgrad merkezinde kuaförlük kursları verilecek, diğer iki merkezde ise Roman kadınlarına aşçılık dersleri sunulacak. Üç merkeze de ikişer kişi personel tayin edilecek, gereken araç gereçler de sağlanacak. Razgrad merkezli bu STK projeyi gerçekleştirmek için Almanya’daki STK’ların deneyiminden yararlanıyor.

Kamen Makaveev, devamla şunları de belirtti: “Alman derneğiyle bizi yakınlaştıran çok şey var. Aynı hedeflerimiz var, ikimiz de Roman kadınlarının sosyal katılımı için çaba sarf ediyoruz. Proje kapsamında Batı Avrupa’da mültecilere yönelik sosyal entegrasyon merkezlerinin deneyimini de inceliyoruz”.

Programa Bulgaristan’dan üç yerleşim yeri dahil edildi- Razgrad, Vazovo köyü be Byala Slatina kasabası. Bu üç yerden 200’şer kadın eğitime katılacak. Bunlar eğitimsiz, çocuklu, okumayan, işsiz olan veya geçici işlerde çalışan Roman kadınlarıdır.

“Topluluk Merkezleri Mart sonunda faaliyete geçecek. Proje bittikten sonra ise bu merkezlerin belediyelerin finansmanıyla çalışmaya devam etmesi amaçlanıyor. “Bu sosyal yenilikçi yöntemin yerel idare tarafından da kullanılması ve Roman kadınlarına has problemlerin çözümü ve sosyal entegrasyonundaki belediye hedeflerine dahil edilmesini istiyoruz” dedi Kamen Makaveev.

Razgrad ilinin Romanların 2012- 2020 Entegrasyon Stratejisine göre çalışır yaş ve konumda olan Romanların sayısı 1392. Romanların %81.8’i işsizdir. Düşük eğitim ve mesleki ihtisas bu işsizlik ve ekonomik dışlanmanın ana nedeni olarak gösteriliyor. Kayıt dışı ekonomide çalışanların sayısı da yüksek ve bu kişiler yoğun olarak iş aramıyor, İş ve İşçi Bulma Kurumlarına kayıtlarını yaptırmıyor. Çalışabilir yaşta olan Romanların büyük bölümü ise yurtdışında çalışıyor ve onların gönderdikleri paralar genelde aileleri için temel geçim kaynağı oluyor.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar