Bulgaristan’da hükümetin istifası ve erken Parlamento seçim talebiyle yirminci gününe giren gösterilerin artık tam gün süreceği açıklandı.
sofya-protestolar
İnternet paylaşım ağları üzerinden organize olan göstericiler eylemine, “Kahve molası” olarak Parlamento binasını kuşatarak başladılar. Polisin çevresinde 100 metrelik bir güvenlik tampon bölgesi oluşturduğu Parlamento binasının girişine doğru domates ve tuvalet kağıt ruloları fırlatan göstericiler “İstifa” sloganı atarak erken seçim talebinde bulundular.

Protestocular, Plamen Oreşarski Hükümeti ve onu destekleyen Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne (HÖH) karşı “Hainler” ve “Mafya” sloganları da attı.

Gösterinin hedefi ise Oreşarski’nin azınlık hükümetini kendi kişisel oyu ile ayakta tutan ırkçı ve aşırı milliyetçi Ataka partisi lideri Volen Siderov oldu.

Devlete meydan okuyup parlamentoya çöp ve tabanca ile giren, sürekli faşist söylemlerinde bulunan Siderov’in akli dengesi ile şaka yapan göstericilerin bazıları, doktor ve hemşire kılığına girerek, milletvekilinin zihinsel sağlığı ile yakından ilgilendiklerini belirttiler.

Deli gömleği giyip, yüzüne Siderov’un yüzünü betimleyen bir maske takan popüler gazeteci Nayo Titzin, polis kordonunu aşarak esprili bir gösteri yaptı. Yüzünü saklayan maskeyi çıkartmaya çalışan polis görevilelri, Titzin’in kimliğini kontrol ederek, kendisine bir uyarı raporu yazdı. Titzin, “Akli dengesinden halkça şüphe ettiğimiz Siderov’un gözaltına alınma skeçinden hepimiz zevk aldık” dedi.

Göstericiler, protestolarla ilgili röportaj yapmaya çalışan, TV7′ adlı, hükümet yanlısı televizyon kanalı muhabirine doğru yumurta fırlatıp onu su tabancasyla ıslattılar. Muhabir, Parlamento etrafında kurulan demir engellere protestocuların bağlandığı tuvalet kağıtları ile yüzünü ve kamenrasını silmeye çalıştı.

Gürültülü protestoya katılanların bir bölümünün işe gitmesi üzerine katılım azalırken, ailece gelen göstericiler Sofya’nın merkez kavşaklarını kuşatarak trafiği geçici olarak engellediler. Göstericiler, çocuklarının ellerine tebeşir vererek, kavşaklarda asfalta çizim çizdirdiler.

Günün ilerleyen saatlerinde süren protestonun akşam saat 19.00’a doğru daha geniş bir katılımla devam etmesi bekleniyor. Hükümet karşıtı protestonun yanı sıra akşam saatlerinde Sofya’nın Halk Kültür Sarayı (NDK) önünde toplanacak bir grubun hükümet yanlısı bir gösteri yapması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bazı Bulgar milletvekillerin girişimiyle Bulgaristan’daki protestoların AP’nin gündemine de girmesi gösterilere ivme kazandırdığı dikkati çekti. Göstericiler, internet paylaşım siteleri üzerinden organize edilerek, bundan sonra “sabah kahvesinden uyku vaktine dek” sloganı ile eylemlerini hükümetin istifasına kadar tam gün sürdüreceklerini bildiriyorlar.

Reklamlar