Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) konuşan Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov,”Otomobillerden alınan çevre temizlik vergisi tutarı değişecek. Elektrikli arabalardan çevre temizlik vergisi alınmayacak, melez modellerin vergi tutarı büyük ölçüde azaltılacak, yeni otomobillerin vergisi de azaltılacak, 5 yaş altı otomobillerin vergi tutarları korunacak ve daha eski otomobillerin çevre temizlik vergisi ise artacaktır” diye bildirdi. Bakan Dimov, Bulgaristan’daki 1 milyondan fazla aracın 20 yaşın üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Çevre ve Su Bakanı, otomobillerin teknik yeterliliklerinin kontrolüne ilişkin gerekliliklerin artırılması planlandığını söyledi. Ayrıca eko pullarla ilgili ortaya atılan fikirlere de değinen Dimov, “Eko pullar, aracın Avrupa standartlarını ne ölçüde karşıladığına işaret eder” dedi.

Dimov, hava kirliliği ile ilgili sorunlar hakkında da yorumda bulundu. Bakan’ın ifadelerine göre, bu tür sorunlar Bulgaristan’ın Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı döneminde ilk defa böyle yüksek bir düzeyde ele alındı. Bakan,” Bu, refah ve sağlıkla ilgili her bir devletin sorundur. Tek bir çözümü yok” dedi. Bakan’ın ifadelerine göre, Avrupa’da hava kirliliğinin çeşitli nedenleri var. Sahra’dan gelen yüksek seviyeli ince parçacıklı madde sorunu yaşanan Kıbris’i örnek veren Dimov, Avrupa, ulusal, yerel, kişisel olmak üzere dört düzeyde alınacak eylem çağrısında bulundu.

Ayrıca, dizel motorlu araçların bazı bölgelere girme yasağının pazarın bozulmasına yol açtığına da dikkat çeken Bakan’ın görüşüne göre, bu çarpıklık Avrupa düzeyinde tek Avrupa piyasasının bir parçası olarak düzenlenmelidir.

Bakan Dimov ayrıca, hanehalkının ısınmasına yönelik alınacak önlemlere de değindi. Bir sonraki kış ısıtma sezonunda piyasada satılan katı yakıtlara ilişkin gereklilikler getirilmesi planlandığını belirten Dimov, “İkinci önemli adım, ısıtma araçlarının eko tasarımıyla ilgilidir” dedi. Dimov, ısıtma araçlarının belirli eko tasarım standartları ve gereksinimlerini karşılaması gerektiğini vurguladı. Bakan, ayrıca Sofya’da soluduğumuz havanın 6 yıl öncesinden daha temiz olduğu güvencesini verdi.

Bu arada Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) konuşan Otomobil Servisleri Birliği Başkanı Yuli Atev, araç muayenesi ile ilgili değişikliklere ilişkin fikirleri eleştirdi. Atev’in ifadelerine göre bu tür değişiklikler etkili olmayacak ve tamamen gereksiz bir şeydir. Değişikliklere göre araç muayene pulunun, aracın teknik yeterlilik ve çevresel kriterlere ne kadar uyduğu hakkında bilgi içeren bir çipe sahip olması ve aracın tüm gereksinimleri karşılayıp karşılamadığının uzaktan kontrol etmesine izin vermesi öngörüyor. Aracın çevreyi ne ölçüde kirlettiğine ilişkin renkli pul uygulanması da öngörülmektedir.

Otomobil Servisleri Birliği Başkanı, bunun gereksiz bir maliyet olacağına ve ayrıca çiplerin manipüle edilebileceğine işaret etti. Atev, “Zaten her şey düşünülmüştür, bazı pulların yapıştırılmasıyla maliyetin artırılmasına ve birilerinin cebini doldurmaya ne gerek var?” diye yorum yaptı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar