Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da dün, 18 Şubat’ta yüzlerce aşırı sağcı, 1930’lu ve 40’lı yıllarda ülkedeki Nazi destekçisi oluşuma liderlik eden Bulgar generalin anısına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş, yerel medyada yükselen aşırı sağa ilişkin tartışmaların yeniden alevlenmesine yol açtı.

Ellerinde meşaleler taşıyan, koyu renk giyimleri ve kol bantlarıyla dikkat çeken yüzlerce aşırı sağcı genç, Nazi destekçisi Bulgar Alayları Birliği’nin lideri General Hristo Lukov’un, o dönem yaşadığı evine doğru yürüyerek, çelenk bıraktı. Söz konusu etkinlik Sofya Belediyesi tarafından yasaklanmasına rağmen, mahkeme kararıyla yasak iptal edilmişti. Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandukova konuyla ilgili olarak, “Bu tür bir geçit töreninin ülkemizde yeri yok.” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşle ilgili olarak ABD’nin Sofya Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Bahse konu yürüyüşle temsil edilen hoşgörüşüzlük görüntüsü oldukça üzücü rahatsız edici. General Hristo Lukov, adaletsizlik ve nefreti teşvik eden bir Nazi destekçisi ve herhangi bir saygıyı haketmeyen biri durumunda.” ifadelerine yer verildi.

1935 – 1938 yılları arasında Bulgaristan Savaş Bakanı olarak görev yapan Lukov, Almanya’daki Nazi yetkilileriyle olan yakın bağlarıyla tanınıyordu. Yahudilerin vatandaşlık haklarını ortadan kaldıran ve 1935 yılında Naziler tarafından ortaya konulan Nuremberg Yasaları’na benzer bir modeli Bulgar yasalarına uyarladı. Bu kapsamda Bulgar Yahudileri ve Yahudi olmayanlar arasında evlilik yasaklanırken, Yahudiler gelirlerine oranla çok ağır vergiler ödemek zorunda bırakıldı. Savaşın gidişatıyla birlikte pek çok Yahudi zorunlu çalışma kamplarına kapatıldı ve mülklerine el konuldu.

 

QHA

Reklamlar