Bulgaristan Parlamentosu Çarşamba günü Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov’un istifasını kabul etti ve onun yerine şimdiye kadarki kalem odası müdürü Mariyana Nikolova’yı seçti. Birleşik Vatanseverler İttifakı, Ataka, VMRO ve Ulusal Kurtuluş Cephesi NFSB olmak üzere, üç milliyetçi partiden oluşuyor. Sağcı milliyetçi ittifaktan Ataka partisi oylamalara katılmadan salonu terk etti. Başbakan Boyko Borisov, Simeonov’un değişmesinin iç mesele olduğunu ima ederek, Parlamentodaki tartışmalara katılmadı. Valeri Simeonov’un yerine geçecek adayı VMRO Başkanı Krasimir Karakaçanov tanıttı. Milliyetçi kanat ortaklarından Ataka lideri Volen Siderov Karakaçanov’un da Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı görevlerinden çekilmesini istedi. NFSB böylece Mariyana Nikolova aracılığıyla yönetimde kabinede yer almaya devam edecek, GERB ile Birleşik Vatanseverler arasındaki koalisyon sözleşmesi hiç zedelenmeden olduğu gibi kalacak.

Ancak “küçük kaolisyon” olarak adlandırılan milliyetçi cephede durumlar farklılaştı. Birleşik Vatanseverler ittifakı gergin dönemden geçiyor. Valeri Simeonov Başbakan Yardımcılığından istifa ettikten sonra, Parlamentoya geri dönecek ve “Ataka” partisinden bir bayan milletvekilinin yerine geçecek. Bu şekilde Ataka’nın vekil sayısı bir kişiyle azalacak. İttifakta Ataka’nın milletvekilleri 7 kalacak, VMRO 11, NFSB ise Simeonov’un geri dönmesiyle mecliste 9 milletvekiline sahip olacak. Ataka açısından bu büyük bir kayıp. Yaklaşan AP seçimlerinde Ataka lideri Volen Siderov “Birleşik Vatnaseverler” ittifakından liste başında aday olmak istiyor. NFSB lideri Valeri Simeonov bu talebi elinin tersiyle daha Mayıs ayında itti, VMRO lideri Karakaçanov ise, tartışma konusu bile olamayacağını kaydederek, liste başında VMRO adayı ve şimdiki AP milletvekili Angel Cambazki’nin kalması gerektiğini duyurdu.

Birleşik Vatanseverler cephesinden de gerginliği itiraf ettiler. Noel’e kadar milliyetçi ortaklar arasında yeni gerginlik patlamaları yaşanılacağına ihtimal veriliyor. Çelişkiler aslında Ataka ve diğerleri – NFSB ve VMRO arasında. Ataka’nın Mecliste 7 oyu olmadan GERB (95), VMRO (11) ve NFSB( 9) milletvekili ile oy üstünlüğü için gerekli yeterlilik sayısı 121’e ulaşamayacaktır. Önemli oylamalarda “Volya” partisinin 12 milletvekili de kararları desteklemiştir. İki bağımsız milletvekili de oylarını genelde yönetim taraftarı kullanmaktadır. Hükümet ve yönetimde yer alabilmek gayesiyle kurulan Birleşik Vatanseverler milliyetçi ittifakının ayakta kalması tehdit altında.

Milliyetçiler cephesindeki yeni yapılanmalar Mayıs 2019’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde daha belirgin olacak. O zaman kadar “Borisov 3” kabinesi yönetmeye devam edecek.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı , BNR

Reklamlar