Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde 16 Mart’ta yapılan referandum uluslararası hukuka aykırıdır. Bulgaristan bu referandumun sonuçlarını kabul etmiyor” dedi.

Plevneliev, Ukrayna‘daki gelişmelerle ilgili düzenlediği olağanüstü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, parlamentoda temsil edilen başlıca dört siyasi partiden üçünün bu görüşü desteklediğini, ATAKA (Atak) partisinin karşı çıktığını bildirdi.

Yaklaşık 300 bin Bulgar diasporasının bulunduğu Ukrayna‘daki gelişmeleri değerlendiren Plevneliev, Bulgaristan açısından bu krizden dolayı doğabilecek tüm risklerin masaya yatırıldığını bildirdi.

Plevneliev, “Bulgaristan, Ukrayna‘nın bağımsızlık, birlik ve beraberliği ile toprak bütünlüğünü destekliyor” diye konuştu.

Plevneliev, MGK‘nın tarafların tümünü, uluslararası hukuka aykırı olabilecek her türlü provokasyondan uzak durmaya çağırdığını kaydederek, Ukrayna‘ya güvenlik gözlemcilerinin yollanmasını desteklediğini bildirdi.

Ukrayna‘daki gelişmelerden Bulgaristan‘ın ekonomik ve enerji güvenliğinde sorun yaşanmaması ve Ukrayna‘da yaşayan 300 bin nüfuslu Bulgar diasporasının hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması gerektiğinin vurgulandığı MGK toplantısında ayrıca Bakanlar Kurulu‘na bağlı Güvenlik Kurulu’nun Ukrayna‘daki gelişmeleri yakından takip etmesi, Ukrayna‘daki Bulgar topluluğuna destek olmak için yakın temaslar kurulması, aralarında Türkiye‘nin de bulunduğu komşu ülkeler ile ara doğalgaz boru hattı bağlantı çalışmalarının hızlandırılması istendi.

MGK ayrıca Bulgaristan hükümetine, bu görüşlerin tamamını Ab huzurunda savunmasını önerdi.

Başbakan Plamen Oreşarski, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, “Krizden dolayı doğabilecek tüm riskleri masaya yatırdık. Ab‘nin tutumunu destekleyeceğiz. Şu aşamada geniş çaplı birtakım yatırımlara ihtiyaç görmüyoruz” dedi.

Sabah saatlerinde başlayan ve yaklaşık 4 saat süren MGK toplantısı, parlamentoda 23 kişilik grubu olan, Rusya yanlısı, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA (Atak) partisi tarafından sabote edilmeyi çalışıldı. Parti, MGK sırasında düşük katılımlı bir miting düzenleyerek, Türkiye aleyhtarı ve Rusya yanlısı sloganlar atmaya çalıştı

Reklamlar