Bulgaristan Parlamentosu, yaz tatili sonrası ilk oturumunu yaptı, milletvekilleri protestolarla karşılandı. Meclis binası önüne milletvekillerinin geçmesi için kırmızı halı seren protestocular, ana kapının önüne ise klozet yerleştirdi.

sofyada-klozetli-protestoSOFYA – Bulgaristan parlamentosu 32 günlük tatilinin ardından toplanarak yeni dönem çalışmalarına başladı.
Parlamento etrafında bir araya gelen binlerce gösterici, milletvekillerine karşı slogan attı, Başbakan Plamen Oreşarski’nin koalisyon hükümetini istifaya çağırdı. Polis, sıkı güvenlik önlemleri alarak milletvekillerini meclise getiren araçlara eşlik etti.
İnternet paylaşım ağları üzerinden organize edilen göstericiler, bir yandan parlamento ve hükümet aleyhine slogan atarken, diğer yandan başkent Sofya’nın ana kavşak ve caddelerini trafiğe kapattı. Sabah işe gitmeye çalışan Sofyalılar ise yaşadıkları trafik sorunlarına tepki gösterdi.POLİS MÜDAHALE ETMEDİletvekillerinin geçişi için kırmızı halı seren protestocular, meclis ana kapısının önüne ise klozet yerleştirdi. Protestoları izleyen polis, eylemlere müdahale etmedi. “İstifa” ve “mafya” sloganlarını dikkate almayan milletvekilleri de binaya arka kapıdan koşarak girdi.
Hükümet karşıtı protestoları destekleyen eski başbakan ve ana muhalefet partisi Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi lideri Boyko Borisov, protestoculara yaklaşarak onlara moral vermeye çalıştı. Parlamentodaki hiçbir siyasi gücü desteklemeyen göstericilerin bir bölümü ise Borisov’u eleştiren sloganlarla karşıladı.
Etrafı demir engellerle çevrilen parlamento binası çevresinde nöbet tutan polis ile vatandaşlar arasında zaman zaman gerginlik de yaşandı. Göstericiler, parlamentonun araka kapısı önündeki demirleri kaldırmaya çalışırken polis tarafından engellendi.

MECLİSE BOMBA İHBARI

Parlamentonun arkasında toplanan başka bir grup ise Plamen Oreşarski hükümetine destek verdi.
Milletvekilleri rutin çalışmalarına başlarken, mecliste temsil edilen siyasi partilerin liderleri birer konuşma yaptı.
Oylamayla belirlenen haftalık programının bugünkü bölümünde, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Plamen Oreşarski’nin meclise davet edilmelerine karar verildi. Oreşarski’nin, Suriye kriziyle ilgili son gelişmeler ve bu ülkeden gelen mültecilerle ilgili alınacak önlemler konusunda milletvekillerine bilgi vermesi bekleniyor.
Bu arada Parlamento Başkanı Mihail Mikov, meclise belirsiz bir bomba ihbarı geldiğini söyledi ancak milletvekillerinden tepki gelmemesi üzerine bina boşaltılmadı.

AA

Reklamlar