Bulgaristan’da Müslüman köylerinin basıldığı tarih olan 3 Mart’ı zafer olarak kutlayan Bulgaristan Türkiye İstanbul Başkonsolosluğu’nun resepsiyonuna, bazı İslami STK’ların katılması büyük tepki çekti.

Geceye dair gazetemize açıklamalarda bulunan Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği Genel Başkanı Rafet Ulutürk, “Bazı Müslüman Türk, aydın ve STK’ların bu geceye katılarak kutlama yapması bizleri derinden üzdü. Bu kişileri esefle kınıyoruz” dedi.

Bulgaristan bağımsızlık gecesi dedelerimizin kemiklerini sızlatıyor. 3 Mart 1879 yani 93 Harbi’nde Bulgaristan tarafından Osmanlı askeri ve Müslüman Türkler katledilmişti. Rusların ve Bulgarların ittifakıyla birçok Müslüman köyleri basılarak katliam ve sürgünler yaşanmış ve zulme uğramıştı. 3 Mart günü Bulgaristan, Müslümanların acılarını derinden hissettiği bir gün olmasına rağmen bazı Müslüman aydın ve STK temsilcileri Bulgaristanlılarla bir olarak bu günü zafer kazanmış edasında şampanya içip eğlenerek kutlama yaptı. 03 Mart gününü Osmanlı ve Müslümanlardan kurtulma günü olarak bağımsızlık günü ilan edilmesi ve Müslümanların kutlamalara katılması, birçok Bulgar Türk’ü ve STK yöneticilerinin tepkisine neden oldu. Katliama uğrayan Osmanlı askeri ve Türk ailelerinin bazı torunları şimdi o günü şampanyalar eşliğinde Bulgaristan konsolosluğunda kutlama yapıyor.

“MÜSLÜMAN BAZI AYDIN VE STK TEMSİLCİLERİ BİZLERİ DERİNDEN ÜZDÜ”

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği Genel Başkanı Rafet Ulutürk, “3 Mart Bulgarların bağımsızlığını ifade ederken biz Müslüman Türklerinse acı ve hüzünle andığımız bir gündür. 3 Mart 1878’de Rusya ve Osmanlı arasında çetin bir harp yaşanmıştı. Bu harpte Bulgaristan’da bulunan birçok Müslüman Türk ve Osmanlı askeri katledilmişti. Bizim dedelerimizin katledildiği günü Bulgaristan düşmanlık adına zafer bayramı olarak kutlamaktadır. Bizim üzüldüğümüz ve kahrettiğimiz nokta ise, bu güne katılan bazı Bulgaristan göçmenleri Müslüman aydın ve STK temsilcilerinedir. Bulgaristan’da katliamın yapıldığı günde dedelerimizin kemiklerini sızlatıyorlar. Yani aydın ve STK temsilcilerinin Bulgaristan topraklarında şehit edilen dedelerimizin torunları olarak, zalimlerle birlikte adeta zafer havasında kutlamaya katılmaları bizleri derinden üzmüştür” dedi.

“MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZ BU GECEYİ NEDEN İHYA EDİYOR?”

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan Türkiye İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen zafer gecesine katılan Müslüman Bulgaristanlı aydın ve STK temsilcilerinin dedelerinin kemiklerini sızlattı diyen Ulutürk, “Bulgaristan’ın bu düşmanca tavrına Bulgaristan Başbakanı BoykoBorisov bu güne katılmadığı halde bizim Türkler bu günü keyifle kutlaması biz Bulgaristan Türklerini kahrediyor. Bulgaristan hükümeti bile kendi içerisinde bu güne karşı bölünmüşken bizim bazı Müslüman kardeşlerimiz neden katliamı gerçekleştiren zalimlerin torunlarıyla bu geceyi ihya ediyor. Oysa bu günü bizlerin acısını paylaşarak ihya etmeleri bizleri memnun ederdi. Ben o zaman sormak istiyorum; Türkiye’ye nasıl geldiler. Cevabını vereyim; kutlamaya katılan Türklerin dedeleri dövülerek, zulme uğrayarak ve katliama uğrayan insanların torunlarıdır. Bazı kardeşlerimiz dedelerinin kemiklerini sızlattı. Bu açıdan biz de dernek olarak ve sürgün edilmiş Müslüman Bulgaristan Türkleri adına esefle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Ali Çağlar Tınbek, Milli Gazete

Reklamlar