Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) konuşan İstihdam ve Sosyal Politika Komiseri Marianne Thyssen,”Bulgaristan, işsizlikle başa çıkma konusunda iyi bir örnek, ancak düşük gelirlerle başa çıkma konusunda kötü bir örnektir ve bunun değişmesi gerekir. Bulgaristan, işsizlikle mücadelede Avrupa’da olumlu bir örnek olabilir, ancak Avrupa Komisyonu ülkemizde düşük gelirler ve nüfusun yaşlanmasından endişe duyuyor” diye belirtti.

Thyssen, Avrupa’da işgücü piyasasında durumunun genel olarak iyileştiğine işaret etti.

Thyssen,” Herkes çalışmaya başlıyor ve bunun geçici olmadığını görüyoruz. Aslında işgücü piyasası iyileşmeye başlıyor ve her ay iyileşme görüyoruz. 2017’de gayrisafi (brüt) üretim değerinde artış kaydettik ve bu da iş piyasasına erişim için iyi haber. İşsizlik azalıyor ki bu çok olumlu bir şey ve bu sadece Bulgaristan’da değil, Avrupa’nın her noktasında görülüyor, işgücü piyasasına erişim de kolaylaştırılıyor” diye kaydetti.

AB Komiseri, “Avrupa Sosyal Haklar Sütunu, Avrupa’nın rekabet gücünü arttırması için bir fırsattır” diye kesin kanaat getirdi.

Thyssen, “Sonuçta politik reformlardan bahsediyoruz ve gördüğünüz gibi işgücü piyasasını iyileştirebilmek için tavsiyelerimiz var. Ve Bulgaristan’da, gördüğünüz gibi bu oluyor. İşgücü piyasasının ve genç işsizliğinin iyileştirilmesini, istihdamdaki artışı kastediyorum” diye ifade etti.

AB Komiseri, 2014-2020 döneminde Avrupa Sosyal Fonu tarafından Bulgaristan için 1,5 milyar avro ayrıldığını ve her beşinci vatandaşın yardım ve destek alabileceğini belirtti.

Marianne Thyssen, bu yardımın bir sonraki programlama döneminde de devam edeceğine dair güvence vererek, ülkemizde olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yaptı.

AB Komiseri,” Bulgaristan’da işsizlik azaltıyor, iş pozisyonlar artıyor. Bulgaristan, aslında kısa ve uzun vadede iyi politikalar izliyor. Bulgaristan’ın, istihdam konusunda ve sosyal politikadaki gelişimi bakımından diğer ülkelere göre daha hızlı ilerlediğini vurgulamak isterim. Fakat Bulgaristan’da yaşanan çok önemli bir şey var – burada yaşlanan bir nüfus ve risk altında insanlar var.

Sosyal Fonu’nun, becerilerini geliştirebilecek fırsatlardan yoksun olanlara fırsatlar sağladığını, yaşlıların da hem kısa, hem uzun vadede becerilerini geliştirmek için bu fırsatı kullanmasını ve böylece Avrupa Sosyal Fonu’ndan onların da yararlanmasını istiyoruz” diye izah etti.

Ülkemizde başka bir sorunun da kişi başına düşen milli gelirin düşük seviyede olmasının yanı sıra işçi ücretlerinin düşük olması olduğunu belirten AB Komiseri, bunun değişmesi gereken bir durum olduğunu söyledi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar