BTV’ye konuşan Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, “Önümüzdeki 10 yıl içinde Bulgaristan’da tüm ekonomik alanlarda yoğun bir işgücü sıkıntısı çekilmeye başlayacaktır” diye kaydetti.

Vılçev’in ifadelerine göre ülkede en çok meslek lisesi mezunu olan uzmanlara ihtiyaç duyulacaktır ve bu nedenle Eğitim ve Bilim Bakanlığı lise meslek bölümlerinde öğrenci sayısının artırılmasını ısrar edecektir.

Vılçev’in ifadelerine göre öğrencilere verilen bursların artırılması onlar için ilave bir teşvik olacak. Bakan, işgücü piyasasında en çok eleman sıkıntısı çekilen meslek dallarına ilişkin eğitim verilen lise bölümlerinin açılması için önümüzdeki 2018 yılında bakanlık bütçesinde 3 milyon levalık ek finansman öngörüldüğünü belirtti.

Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, meslek lisesi eğitimi sorununun insanların onu iddiasız bir eğitim biçimi olarak görmeye başlamalarından kaynaklandığını düşünüyor. Bu yüzden de ebeveynlerin çocuklarını meslek liselerinde okumaya yönlendirmediklerini söyledi.

İkili eğitim modeline gelince Vılçev, ülkemizin İsviçre’nin bu konuda sahip olduğu deneyimden ve İsviçre Büyükelçiliği’nin mali desteğinden yararlandığını ifade etti. Bakan, ülkede ikili eğitim sistemine katılan öğrencilerin sayısının giderek arttığını, ancak bunun her şeyden önce liselerin aktifliğine bağlı bir şey olduğunu belirtti.

Bakan, Eğitim ve Bilim Bakanlığının ikili eğitim sisteminin kapsamının genişletilmesine yönelik daha fazla kaynak sağlanması için ilgili mevzuatta değişiklik yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar