Bulgaristan’da 15’inci gününe giren Plamen Oreşarski hükümetine karşı sosyal paylaşım ağları üzerinden organize edilen gösteriler, Parlamento önünde “Kahve molası” olarak adlandırılan protesto ile başladı.

Göstericiler, ellerinde Kahve bardakları ile Parlamento önünde toplanarak milletvekillerini sloganlarla karşıladılar. Protestocular, binaya doğru domates, salatalık ve yumurtalar fırlattılar. Göstericilerden biri, Oreşarski hükümetini kilit oy desteği ile ayakta tutan ırkçı Ataka partisinin lideri Volen Siderov’un lüks düşkünlüğüne atıfta bulunarak, bina duvarında siyah havyar kavanozu kırdı. Protestocu, “Siderov’un siyah havyar ve pembe şampanya sevdiğini biliyoruz. Bir dahaki gelişimizde şampanyasını da getiririz” diye konuştu.

Irkç ve aşırı milliyetçi Ataka lideri Siderov ise  parlamentoya girişinde, kendişini eleştirenlere hakaret dolu söylemlerde bulundu.

Polisin Parlamento binası etrafında oluşturduğu kordon sayesinde binadan uzak tutulan göstericiler, ellerinde pankartlarla hükümet ve tüm milletvekillerine karşı sloganlar attılar. Protestocular, polis kordonuna paralel ele ele zincir oluşturdular.

Bir televizyon kanalına konuşan İçişleri Bakanı Tzvetlan Yovçev, her gün gece yarısına kadar süren protestolarda güvenliği sağlamak zorunda olan polis ve jandarmanın göstericilerle hiç bir sorun yaşamadıklarını belirtti. Yovçev, “Demokratik bir ortamda herkesin, protesto yapma hakkına ve ifade özgürlüğüne sahip olduğunu vurgulamak isterim. Biz profesyonel olarak kimseyi yargılamadan, tüm bunların huzurlu bir şekilde gerçekleşmesine dikkat ederiz” diye konuştu. Yovçev, bir kez daha hükümetin istifa etme niyetinde olmadığını belirterek, “Hükümetin istifası ülkeyi krize sürükler” dedi.

Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova da kentte her gün onbinlerce insanın yürüyüş yapıyor olmasına rağmen sabah saatlerinde gösteri güzergahının temiz bırakılmış olmasından dolayı protestoculara teşekkür etti.

Reklamlar