Bulgaristan vatandaşları, prensipte karamsar ve gerçekçi insanlar olmalarına rağmen, yenilikleri çok çabuk kabul ediyor. Yeni teknoloji, yeni hizmetler söz konusu olunca bir o kadar çabuk ikna olabiliyorlar. Böylece 20 yılda ülkedeki elektronik banka kartları sayısı Bulgaristan nüfusu sayısına ulaştı. Çocuklar banka kartı sahibi olamıyor, dolayısıyla Bulgar vatandaşlarının birden fazla kredi veya debit kartına sahip olduğu söylenebilir.

Dünyada en büyük banka kartları şirketlerinden birinin yaptığı araştırmada, Bulgar vatandaşları, eğer gittikleri mağazada veya markette POS terminal varsa, 15 eurodan fazla alışverişlerinde kartla ödemeyi tercih ettiğini tespit etti. Aynı zamanda elektronik banka kartları, bankamatiklerden nakit para çekmek için de tercih edilen bir yöntem. Sofya’da 30 farklı bankanın 1000’e yakın bankamatiği bulunuyor. Öte yandan kayıtdışı ekonomi azaldıkça, çoğu kurum ve işletmeden maaşlar da doğrudan banka kartına transfer ediliyor. Bulgaristan’da yüksek sayı olan emekliler de, emekli maaşını banka hesp numaralarından doğrudan debit kartına alıyor. Elektronik ve internet alışveriş imkanları ve sanal ticaret olanakları arttıkça da, banka kartlarının işlevi artıyor.

Ülkede her vatandaşa birer banka kartı düşüyor. Onların toplam sayısı 7 milyonu aşıyor. Debit kartları çoğunlukta, kredi kartları onlardan yedi kat az. Piyasada iki dünya devi olan Visa ve Maestro ezici bir çoğunluk teşkil ediyor. Bu iki markanın mevcudiyeti toplam kartların %80’ini oluşturuyor.

Bulgarların banka kartına bağlılığı ve güvenini aktarmak için birkaç rakamı vermek yeterli olur. Bulgar Merkez Bankasının verilerine göre, geçen sene banka kartı işleme sayısı 10 milyar euroyu geçmiş. Bu yıl ise işlemlerin 1 milyar euro daha artması bekleniyor.

Banka hesap hırsızlığı, kart bilgilerini hortumalma, suistimal etme, kimlik hırsızlığı gibi riskler de göz ardı edilmiyor. Birçok insan bu durumalrdan dolayı çok tedbirli. Örneğin birçok vatandaş, banka kartı bilgilerini açıklamamak için, internetten alış veriş yapmıyor.  Bulgaristan’da PİN şifrenizi öğrenip, paranızı çalmayacakalrına dair bir güvence yok. Şimdilik problem daha çok psikolojik. Geçen sene banka kartlarından hırsızlıklar 4 milyon euroya ulaşmış.

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar