Çalışma ve Sosyal Politika Bakan Yardımcısı Rositsa Yankova katıldığı genç işsizliği ve farklı sektörlere hazırlıklı kadrolar sorununa ilişkin tartışma toplantısında, “Bulgaristan’da her dördüncü genç işsiz” diye kaydetti. issizlikYankova’nın ifadesine göre 2008 yılından bu yana genç işsizlerin sayısı 15 bin artmıştır.

Yankova, gençlerin zor iş bulmalarına temel faktörlerin onların büyük bölümünün edindikleri ihtisasla ilgili görevin gerektirdiği kilit yetkinliklere sahip olmamaları ve yabancı diller bilmemeleri olduğunu vurguladı.

Bakan Yardımcısı, bu işsiz gençlerin çoğunun tam gün çalışmak istemediklerini izah etti. Bunun dışında iş arayanların çoğunun düzgün bir şekilde özgeçmişlerini yazma veya iş mülakatlarında davranış konusunda problem yaşadıklarını belirtti. Yankova, buna rağmen gençlerin yüksek özgüvene sahip olduklarını paylaştı.

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Başkanı Plamen Dimitrov’un ifadesine göre gençler hakikaten iş piyasasına hazır değiller, fakat işverenler de uygun iş pozisyonları sunmuyorlar ve “sanki nasıl işçi aradığını bilmiyorlar”.

Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı Ulusal Yetkinlikleri Değerlendirme Merkezi Müdürü Tomço Tomçev, “Bulgaristan Avrupa Birliği’nde genç işsizler bakımından 7.sırada, fakat bu tür işsizliğin artması bakımından ikinci sırada bulunuyor” diye izah etti. Onun ifadesine göre artık lise ve yüksek eğitimli işsizlerin artması eğilimi görülmeye başladı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili İvaylo Kalfin’in ifadesine göre genç işsizlerin azalmasına yönelik ana çözüm ikili eğitim sisteminin devreye girmesidir. AB Milletvekili, “Bu sistem gençlerin daha lise eğitiminin yanı sıra mesleki deneyim edinmelerinden ibaret bir yöntemdir” diye izah etti. Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi bu tür eğitim sistemi uygulanan ülkelerde öğrenciler neredeyse öğrenim süresinin yüzde 80’ini firma, kuruluş ve farklı iş birimlerinde uygulama yaparak geçiriyorlar. Kalan diğer öğrenim süresinde öğrenciler genel eğitim programı içerisinde sunulan dersleri okuyorlar. Kalfin, söz konusu pratik uygulamanın staj olmadığını, emeklilik ve sağlık sigorta primleri tutulan ücretli iş olduğunu vurguladı. Kalfin, “Eğitimi tamamlayınca gençler sadece profesyonel beceriler ve staj edinmekle kalmıyorlar, belirli bir mesleğe yönelme konusunda hazır oluyorlar” diye belirtti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar