Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Bulgaristan’da gelirlerin geçen yılın temposunda artmaya devam ederek, on yıla kadar Avrupa ortalamasına erişeceğini tahmin ediyor. Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) tarafından düzenlenen Batı Balkanlar ülkelerindeki vatandaşların gelirleri ile ilgili toplantıda konuşan Zaharieva, geçen yıl gelir artışının yüzde 11,5’in üzerinde olup, Avrupa’da ortalama gelir artışı oranından çok daha yüksek seviyede olduğunu hatırlattı.

Zaharieva’nın ifadelerine göre, bu oranlar korunursa, 10 yıla kadar Avrupa’da ortalama gelir oranına ulaşmamız bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı, Bulgaristan’daki başarıları Batı Balkanlar’ın Avrupa perspektifi ile ilişkilendirdi, ki bu kendi deyimiyle “bölgede daha yüksek gelirlere yol açacak”.

Zaharieva,”Üyelik yolunda gerekli reformlar sadece üyelik için, Brüksel için yapılmıyor, reformlar her şeyden önce vatandaşlar için yapılmalıdır ve daha yüksek gelirlere yol açmalıdır” diye kaydetti.

Başbakan Yardımcısı’nın ifadelerine göre, sadece 27 yıldır demokratik devletler oldukları için Balkan ülkeleri gelirler bakımından geride kalıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Batı Balkan ülkelerinin sendika temsilcileri karşısında Bulgaristan hükümetinin Batı Balkan ülkelerine desteğinin altı aylık başkanlıkla bitmeyeceği ve uzun vadeli bir öncelik olacağı yönünde taahhüt verdi. Amacın, 17 Mayıs’ta yapılacak zirve toplantısı gibi her bir buçuk-iki yılda bir böyle bir zirvenin yapılması olduğu anlaşıldı.

Zaharieva ‘nın ifadelerine göre, Batı Balkanlar’a odaklanmak Bulgaristan Başkanlığının en büyük başarısı olacak. Başbakan Yardımcısı, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifinin, esenliğinin, güvenliğinin ve refahının Bulgaristan için uzun vadeli bir öncelik olduğunu söyledi. Hırvatistan hükümetinin Hırvatistan’ın AB Konseyi Başkanlığı döneminde, yaklaşık bir buçuk yıl-iki yıl sonra yeni bir liderler zirvesi organize edilmesi konusunda taahhütte bulunduğunu duyurdu.

KNSB Başkanı Plamen Dimitrov,”Bugünkü konferansta Başbakan Boyko Borisov ‘a sunulacak olan AB-Batı Balkanlar Zirvesi’ne yönelik bir sonuç bildirgesi kabul edilmesi bekleniyor. Bu bildirgede bölgedeki sendikaların talepleri formüle edilecek” diye kaydetti. Bildiride yer alan temel talep, sendikaların ve işçilerin müzakere sürecine katılmalarıdır.

Dimitrov,”Çalışma ortamı, gelirler, sosyal güvenlik, sosyal koruma ile ilgili sorunlara gerekli önem ve ağırlık verilmelidir” diye belirtti. Balkanlar’daki gelirlerin çok farklı olmadığının altını çizen KNSB Başkanı, “Geçen yıl aralık ayı itibariyle vergi kesintileri yapıldıktan sonra kalan Bulgaristan’daki otalama net gelir 450 Avro, Sırbistan’da 456 Avro, Karadağ’da 512 Avro, Bosna’da 440 Avro, Makedonya’da 387 Avro, Kosova’da 457 Avro, Arnavutluk’ta yaklaşık 300 Avro ‘dur. Sadece Hırvatistan ve Slovenya’da daha yüksek tutardadır-Hırvatistan’da 790-800 Avro civarında ve Slovenya’da çok daha yüksek tutardadır” diye kaydetti.

KNSB verileri, Balkan ülkelerinde ortalama işçi ücretinin, eski üye devletlere göre 5 ile 10 katı ve yeni üye devletlere göre yaklaşık 1,8-2,2 katı arasında daha düşük olduğunu gösteriyor.

Asgari ücret bakımından Arnavutluk (180,52 ˆ) ve Makedonya’da (239,74 ˆ) en düşüktür. Diğer uçta ise 462 Avro ile Hırvatistan bulunuyor. Bulgaristan, AB ülkeleri arasında en düşük asgari ücrete sahip – 260,76 Avro. Bir karşılaştırma yapacak olursak, Lüksemburg’da asgari ücret 1999 Avro ’dur.

Podkrepa Emek Konfederasyonu Başkanı Dimitır Manolov, kimsenin yanlış anlamadığını ve Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılımına yönelik zaman dilimi ile ilgili fazla bir beklenti olmadığını söyledi. Manolov’un ifadelerine göre, üyelik yolu kolay ve basit olmayacak ve başlı başına bir hedef olmamalıdır, ancak bölgenin gelişimini istikrara kavuşturmak için hayati bir öneme sahip olduğu bilinmelidir. Sendika Başkanı, ”Yeni bölünme hatlarına ihtiyacımız yok, fakat gerçek ve mecazi anlamda köprüler kurulmasına ihtiyacımız var- otoyol yapımından geliri yükseltmek ve gençlerin durumunu iyileştirmek için ortak bir mücadeleye kadar” dedi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar