Pokrepa Sendika Konfederasyonu, “Onurlu Çalışma Koşulları ve Gece Çalışanlara Daha Yüksek Maaş Ödenmesi” başlığı altında eylem başlattı. Sendika Konfederasyonundan yapılan açıklamada “Bulgaristan’da yaklaşık 400 bin işçi geçeleri çalışıyor ve onur kırıcı bir seviyede maaş alıyor. 2007-2017 döneminde gece çalışanlar, ek olarak saat başına 25 stotinka aldılar. Sofya’daki işçiler, ulaşım masraflarını bile karşılayamıyorlar” diye belirtildi.

Uzman Zdravço Zdravçev, “Geçe çalışması, işçinin sağlığına aşırı derecede zarar verir ve onu normal sosyal yaşamdan mahrum ediyor. Çoğu zaman bu tür şartlarda çalışan insanlar boşanıyor ve normal aileleri yoktur. Bu tür şartlarda çalışmanın yol açtığı en sık görülen hastalıklar kardiyovasküler hastalıklardır ve vücut yıpranıyor. Gece çalışmalarında iş kazaları da artıyor. Geçe çalışanların muzdarip olduğu hastalıklar bir dizidir ve bu durum, bu işçilerin bir sonraki aşamada sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki yüklerini artırır” diye izah etti.

Pokrepa Sendika Konfederasyonu, gece çalışmasının fiyatına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasıyla ek ücretin asgari işçi ücretinin bir oranı tutarında olması konusunda ısrar etmektedir. Bu oranın en az yüzde 0,5 olması veya yüzde 17,85 leva tutarında olması isteniyor.

Bunun işverenlerin işçileri sömürmesini engelleyecek bir önlem olacağı belirtildi.

Pokrepa Sendika Konfederasyonu, ısrarla gece çalışmasının sınırlandırılmasını talep etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar