Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu (KEVR) Başkanı İvan İvanov, gazetecilere verdiği brifingde,” Düzenlenmiş piyasadaki elektriğin fiyatına karar veren tek kurum Enerji ve Su Düzenleme Komisyonudur” diye kaydetti. İvanov, KEVR’in enerji şirketlerinin fiyat iddialarını gizlemeye yönelik iddiaları manipülasyon, şirketlerin fiyat teklifi talepleri ile ilgili haberleri enerji piyasasını düzenleme kurumu üzerinde baskı kurma girişimi olarak değerlendirdi.

İvanov, kanunlar doğrultusunda şirketlerin fiyat teklif taleplerinin KEVR internet sitesinde yayınlandığını, ancak belgelerin Komisyon uzmanları tarafından kontrol edilmesi gerektiğini ve bundan başka eksikliklerin giderilmesi için belli bir süre verildiğini açıkladı. Yönetmeliklere göre, söz konusu fiyat teklif dilekçelerinin 17 Nisan’da yayınlanacağını söyledi.

Tüketicilere yönelik elektrik fiyatında ciddi veya önemli bir artış olmayacağını belirten İvanov, enerji şirketlerinin açık taleplerine göre fiyatın yükselebileceği oran hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak son yıllarda şirketlerin fiyat teklifi taleplerinin yüzde 30-40-50 arasında olduğunu kaydeden KEVR Başkanı, 2017 yılında şirketlerin enerji fiyatlarının yüzde 20-52 oranında artırılmasını talep ettiklerini, ancak nihai olarak KEVR’in kararının fiyatın yüzde 1,5 oranında artması yönünde olduğunu anımsattı.

İvanov,” Bulgaristan vatandaşları ve iş dünyası rahat olsunlar, çünkü Komisyon kamu yararını koruyacak” dedi.

KEVR’in elektrik maliyetini yapay olarak koruduğu yönündeki iddiaları kesin bir şekilde reddeden İvanov, “Düzenlenmiş piyasada KEVR, bu düzenleme dönemi için megawatt başına yaklaşık 70 leva fiyat belirledi. Elde edilen fiyat düzeyleri borsada daha düşük” diye anımsattı.

İvanov, “KEVR, 2017 için üç elektrik tedarik ve dağıtım şirketinin yatırım programlarını değerlendirmeye hazırlanıyor” diye açıkladı. Çek sermayeli ÇEZ’e ilişkin verilerin bir kısmının, ÇEZ’in Bulgaristan’daki varlıklarını İnercom Bulgaria Şirketi’ne satışını inceleyen Meclis Komisyonuna gönderileceği anlaşıldı.
Mayıs ayı sonunda KEVR’in CEZ Electro Şirketi’nin lisansını geri çekip çekmeyeceği anlaşılacak. 2014 yılından beri yürütülen davanın gerekçesi şirketin, Ulusal Elektrik Şirketi (NEK) ile birbirine karşı olan borçlardan dolayı ödeneklerden yaptığı kesintilerdir. Böyle bir kesinti yapılmasına Ticaret Yasası izin verir, ancak Enerji Yasası izin vermez.

O zamanki KEVR üyeleri, CEZ, EVN ve Energo Pro şirketlerinin, NEK’i iflasın eşiğine getirdiğini ve böylece enerji sisteminin güvenliğini tehdit ettiklerine karar verdiler. Bu yüzden üç şirketin lisansını iptal etmek için bir prosedür başlatıldı. Bu prosedür, EVN ve Energo Pro şirketleri için halihazırda tamamlanmıştır, ancak CEZ Energo Şirketi konusunda durum karmaşıktır, çünkü 1 milyon leva tutarındaki ceza mahkeme tarafından iptal edildi. Diğer iki şirket, onlara uygulanan idari para cezalarını ödedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar