Hayati DURMAZ’ın Kırcaaliye Gönderdiği mesaj
Yazının tarihi: 03.05.2010

Muhterem Hemşehrilerim, değerli basın mensupları,

Çok Değerli KIRCAALİLER

Kırcaalililer olarak Sizleri Kırcaali’nin kuruluşu ne zaman ve ne şekilde olduğu her zaman ilgilendirmiş, her Kırcaalilinin merak konusu olmuştur.

Rivayet edilmektedir ki Kırca Ali 70 köyden sabah namazına gidenlerden birer kişi olmak üzere topladığı inançlı, cesur ve aktif gençleri yanına alarak bir ordu oluşturur ve buraya Hıdırellez’e üç gün kala gelmiştir. Kırcaali’nin yerini uzaktan görünce çok beğenmiş, ipek yolu üzerinde bulunması ve stratejik açıdan önemli bir konumda bulun­masından bu yerinde yerleşim alanı olmasını arzu etmiştir. Bu konuda biz Türkiye’deki ar­şivlerde araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Arkadaşlarımız araştırmalar netice­sinde elde ettikleri bilgileri sizlerle paylaşacağız. Şimdi elimizde olan bilgiler Hıdırellez’den 3 gün önce buralara geldikleri bu da 3 Mayısa tekabül etmektedir.

Zamanla Kırcaali gelişerek Rodop’ların en önemli ticaret sanayi ve kültür şehri olmakla kalmamış aynı zamanda Rodopların İncisi hali­ne gelmiştir. Değişik rivayetlere göre Kırıcı-(Dövüşçü)Kırcı–(Dışarıda çalışan) Kır saçlı-(Saçları beyazlanmış) anlamlarına gelen Kırcaali’nin anı­sının yaşatılması için bu gün Kırcaali’nin kuruluşunu kutlamak ve kurucusu Kırcaali’yi addetmek maksadı ile bu toplantıyı tertiplemiş bulunmaktayız.

Allah rahmet eylesin yattığı yer, cenneti mekân olsun.

Ümit ederiz ki Kırcaalililer bunu sahiplenir ve gelecekte geniş kit­leler tarafından kutlanmaya devam eder. Biz her yıl bu kutlamamı­zı sürdüreceğiz ve de gelecekte çeşitli etkinliklerle bunu destekleyeceğiz.

Esas itibariyle Kırcaali belediyesinin bunu sahiplenerek Kırcaali’nin en önemli günü olarak kutlanmasını sağlamalıdır. Dünyada birçok şehrin ku­ruluş günü kutlanmaktadır. Bizler de böyle bir geleneğin Kırcaali için de oluşacağına ve Kırcaali’nin kültürel yaşantısına bir anlam ve zenginlik ka­tacağına inandığımız gibi şehrin ekonomisinin gelişiminde katalizatör ola­cağına inanmaktayız. Öte yandan Kırcaali’nin edebi istirahatgahının ger­çek yerine yani ilk defnedildiği yere nakledilmesinin zamanı gelmiştir.

Biz bu konuda Kırcaali belediyesinin gereğini yapacağına inanmak istiyo­ruz. Esasında şimdiye kadar niçin yapılmadığını da anlamak mümkün değildir.

İnşallah önümüzdeki yıl tüm Kırcaali ahalisinin katılımı ile bu günü kutlayacağız.

Biz BULTÜRK olarak harcı koyduk sonrasında Allah’a ve Kırcaalilere emanet ettik.

Bu önemli güne katılan tüm arkadaşları kutluyorum ve Kırcaali’nin geleceği için yapacakları hayırlı işlerde başarılar diliyorum.

 

Prof. Dr. Hayati DURMAZ

BULTÜRK Genel Başkanı

Reklamlar