Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet bütçesinden ödenen özürlü kişiler için bazı tıbbi cihazların ve yardımcı araçların limit fiyatlarının düşürülmesini önermektedir. Bunların arasında fiyatı iki kat düşürülmesi gereken dijital işitme cihazı, tekerlekli sandalye ve kombine banyo ve tuvalet sandalyesi de bulunuyor.

Darik Radyosu’na konuşan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Yardımcısı Rositsa Dimitrova,“ Fiyat güncellemesi, devlet siciline kayıtlı perakendecilerin ortalama fiyatlarını gösteren Özürlü Kişiler Ajansı’nın analizine dayanmaktadır” diye bildirdi.

Bazı ürünlerin fiyatlarının artırılması ve vertikalizator, tekerlekli sandalye ve çocuk tekerlekli sandalye olmak üzere özürlü çocuklar için üç yeni ürünün dahil edilmesi de öneriliyor. Devlet aynı zamanda tıbbi cihazlar ve yardımcı araçlar verme prosedürünü kolaylaştırmayı planlamaktadır ve bu yıl onlar için ayrılan bütçe 46 milyon leva tutarındadır.

Bakanlık, özürlü insanlar için tıbbi araç ve gereçler için harcanan toplam kaynak miktarının korunmasıyla çocuklar ve öğrenciler için işitme cihazlarının limit fiyatlarının artırılmasını ve aynı zamanda dijital işitme cihazları ve tekerlekli sandalye fiyatlarının da düşürülmesini öngörmektedir. Bakan Yardımcısı Dimitrova, “Şu anda dijital işitme cihazlarının limit değeri 406 leva ise, 170 leva olarak güncellenmesini önermekteyiz” diye izah etti.

Akülü tekerlekli sandalye kullanan Vanya Pandeva, “Teknik araç, özürlü birey için kaliteli bir yaşam sağlamalı ve bireysel ihtiyaç değerlendirmesine göre verilmelidir” diye düşünüyor. Devlet, böyle bir araç alımı için 3020 levaya kadar destek ödemesi yapıyor.

Fiyatların limiti ile ilgili Vanya, araçların kalitesi ve kullanım süreleri sorununu ortaya koyuyor. Özürlü vatandaş şöyle konuştu:” Bu sembolik fiyatla, bu araçların hiçbiri Bulgaristan’da verilen sürenin sonuna kadar kullanılamaz. Ve en kötü haldeki teknik araçlar kullanıyoruz ve çoğumuz, yaşayabilmemiz için “kendin yap” ile çare bulmak zorundayız” diye kaydetti.

Şu anda bir ürün, ya da teknik bir araç almak için bir özürlü vatandaşın, Sosyal Yardımlar Müdürlüğüne başvurması, ardından onay belgesini almak için tekrar oraya gitmesi, ödeme yapılmasını beklemesi gerekir ve ancak o zaman tüccardan ihtiyacı olan aracı satın alabilir. Ondan sonra ödemeyi raporlamak için Sosyal Yardımlar Müdürlüğüne yeni bir ziyaret yapması şart.

Dimitrova,” Bakanlık yeni ve kolay bir prosedür hazırlıyor” dedi.

Dimitrova, “Mevcut adreste göre bir kişi Sosyal Yardımlar Müdürlüğüne başvuruda bulunacaktır. Bu kişinin sonraki ziyareti onay belgesini almak için olacak. Belgeyi alınca kendisinin seçtiği bir tıbbi cihazlar satan firmayı ziyaret edecek” diye izah etti. Bundan sonra devlet, özürlü kişinin müdahalesi olmadan tıbbi cihazlar ve yardımcı araçlar için tüccarlara ödeme yapacak.

Özürlü kişilerin haklarını savunan ulusal düzeyde temsil edilen örgütler, hekimin bir özürlü kişinin ihtiyaç duyduğu ürün özelliklerini doğru bir şekilde tanımlamasını ısrar etmekteler.

Psikolojik Araştırma Merkezi İcra Müdürü Adriyana Stefanova, “Teknik yardımcı aracın, ya da tıbbi cihazın, özürlü kişilerin bireysel ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılayacak somut özelliklere ve niteliklere sahip olmasını ve böylece herhangi bir ilave zarara sebebiyet vermemesini isteriz” diye kaydetti.

Örgütler, geçici olarak iş göremeyen kişiler için tıbbi cihazların, tedavi kurumları aracılığıyla Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) tarafından ödenmesi ve Bakanlık bütçesinden ayrılan kaynaklarla kalıcı olarak özürlülüğü bulunan kişilere kaliteli ürünler sunması gerektiği konusunda ısrar etmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar