Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “her seçimde referandum yapılması” çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, referandumun, en üstün demokrasi mekanizmalarından biri olduğunu belirterek, ülkede yapılacak yerel ve Ab ile ilgili her seçimde ve önemli konularda referandum yapılmasının gerçek demokrasi için önem taşıdığını kaydetti.

“(Komünizm sonrası) 24 yıllık dönemde hep politikacılar halka hitap etti. Sonucu ne olursa olsun, artık halkın da sözünü söyleyebilme zamanı gelmiştir” diyen Plevneliev, referandumun aktif kullanımının, halkın doğrudan demokrasiye katılımını sağlayacağını söyledi.

Plevneliev, geçten hafta halka seslenişinde, 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri ile eş zamanlı olarak bir referandum yapılmasını; vatandaşların liste dışından milletvekillerini seçebilmesi, oy kullanımının mecbur olması ve elektronik oy kullanımına izin verilmesi konularının halka sorulmasını teklif etmişti.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) özellikle mecburi oy kullanımına karşı çıktı.

HÖH Milletvekili Aleksandar Metodiev, mecburi oy kullanımının, yürütme organlarının belirlenmesine yardım etmeyeceğini ve bunun insan haklarının sınırlandırılması girişimi olduğunu belirterek, “Anayasal oy kullanma hakkı, bir mecburiyete dönüştürülemez. Mecburi oy kullanımı, vatandaşlık haklarına müdahaledir” dedi.

Irkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA Partisi lideri Volen Siderov da referandum konusuna ilişkin değerlendirmesinde, “Ben iki yüzlü değilim, siyasi adım atmaya çalışan Cumhurbaşkanının da ikiyüzlülüğünden hoşlanmam” ifadesini kullandı.

Siderov, “siyasi oyunlar oynamakla” suçladığı Cumhurbaşkanı Plevneliev’in, daha önce ATAKA’nın Belene nükleer elektrik santral projesi ve Türkiye‘nin Ab üyeliği ile ilgili getirdiği referandum tekliflerini reddettiğini anımsattı.

Reklamlar