Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Rekor sayıdaki krizler uluslararası ortamı tahmin edilemez ve tehlikeli hale getiriyor. Çocuklar ise bunun en yüksek bedelini önüyor.” dedi.

Başkent Sofya‘da, Avrupa Konseyi himayesinde düzenlenen “Çocuk Hakları” konulu konferansta konuşan Plevneliev, çocukların haklarının her gün ihlal edildiğini ancak sığınmacıların çocukları ve yetimlerin en büyük şiddete maruz kaldığını belirterek, “Rekor sayıdaki krizler uluslararası ortamı tahmin edilemez ve tehlikeli hale getiriyor. Çocuklar ise bunun en yüksek bedelini ödüyor” dedi.

Sosyal medyadaki şiddetin tırmanmasının endişe verici olduğunu belirten Plevneliev, “Sanal dünya, günümüzde faaliyete geçirdiklerini gördüğümüz radikalleşme ve uç görüşlerin yayılması için elverişli bir ortam yaratır.” diye konuştu.

Uluslararası çapta yoksullaşma spiralinin kırılması gerektiğini vurgulayan Plevneliev, “Aksi halde toplumumuzun temelini zedeleyecek, umutsuz genç insanların ağır basacağı bir kalabalık yaratılacak” dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Gabriella Battaini-Dragoni de uygulamaya getirilen Çocuk Hakları Sofya Stratejisi’nin Avrupa Konseyi’nin onaylamış olduğu en yeni belgelerinden biri olduğunu söyledi. Stratejinin temel üç konusundan söz eden Battaini-Dragoni, şöyle konuştu:

“Yoksulluk, peşinden getirdiği tüm sonuçları ile beraber çocukların eğitim, sağlık hizmetleri, sosyal destek ve barınma haklarını sınırlandırır. Çocuklara karşı şiddetin farklı türleri olabilir. Ev ortamında, cinsel taciz veya çocuk trafiği şeklinde görülür. Stratejinin ele aldığı üçüncü büyük sorun ise Avrupa‘da ve tüm dünyadaki adalet sisteminin çocukların sorunlarına göre uyarlanmasıdır.”

Battaini-Dragoni, stratejide ayrıca çocukların sanal ortamındaki güvenliği ve özellikle yetim olan sığınmacı çocukların sorunlarına büyük önem verildiğini ifade etti.

Bulgaristan Sosyal ve Çalışma Politikası Bakanı İvaylo Kalfin ülkede yakın bir zamanda çocuk adaleti ile ilgili bir yasa tasarısının parlamentoya intikal edeceğini duyurdu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da yasa dışı çocuk trafiğinin büyük bir endişe yarattığını, 5 yıllık olarak planlanan yeni stratejinin bu konuya büyük önem verdiğini ifade etti.

Reklamlar