Yeni Elektronik Belgelerin Türü ve Onların Oluşturulması, Korunması ve Değişimine İlişkin Şartlar Hakkında Yönetmeliğe göre arzu eden işverenler, artık çalışanlarının iş dosyalarını elektronik bir formatta saklayabilirler. Önemli noktalardan biri şu ki işveren tarafından oluşturulan elektronik belgelerin nitelikli elektronik imza ile imzalanması zorunludur.

Yönetmelik ayrıca, işverenin bilgi sistemi ile ilgili özel gereklilikler getirmektedir. Bunun amacı, sisteme dahil edilen bilgilerin bütünlüğünü ve izlenebilirliğini sağlamaktır. Bilgi sistemlerinin, belgelerin ve verilerin yanlışlıkla veya yasa dışı bir şekilde imha edilmesine ve yetkisiz erişime izin vermemesi ve çalışanların ve görevlilerin kişisel verilerinin de yeterli şekilde korunması isteniliyor.

İşveren ile çalışan veya görevli arasında elektronik belge değişimi yapılması, çalışanın açık rızasının alınmasını gerektirecek ve bu açık rıza herhangi bir zamanda geri alınabilir.

Elektronik belgelerin gönderilmesi ve alınması, her mesajın karşıdaki kişi tarafından görüldüğünü kanıtlama imkanı veren bir elektronik posta servisi aracılığıyla yapılacaktır. Elektronik doküman değişimine ilişkin tüm masraflar işveren tarafından karşılanacaktır.

İş dosyasındaki belgelerin kağıt şeklinde oluşturulabilmesi imkanı sürüyor. İşverenlerinin bilgi sistemi oluşturması halinde çalışanların ve görevlilerin onlara kağıt belge verebilmesi teminatı verildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar