Bulgaristan‘da 1989 yılında devrilen eski komünist rejimin Türk ve Müslümanlara yönelik asimilasyon kampanyasının kurbanları törenle anıldı.

Asimilasyon kampanyasına karşı direniş eylemlerinin 25. yıl dönümü dolayısıyla ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Kaolinovo kentine bağlı Pristoe köyünde anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Pristoe köyünün, komünist rejimin zulümlerine karşı başkaldırışın bayrağını çektiğini söyledi. Plevneliev, 1989 yılının mayıs ayında silahlı polis ve askerlerin köydeki protestoları bastırmaya çalıştıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

“O günlerde protesto eden Pristoe halkı, elinde kalan son şey olan adlarını ve dinlerini savunmak üzere isyan ederek gösteri yapmıştı. Tarihimizin bu bölümüne saygı ile yaklaşmamamız gerekir. Çünkü en acımasız devlet mekanizması bile haklarını savunan vatandaşlara karşı güçsüz kalır.”

Pristoe’de 1989 yılında başlayan ve ülkenin geneline yayılan asimilasyon karşıtı protestoların haklı olduğunu ve yeni nesillere hayat dersi verdiğini dile getiren Plevneliev, “25 yıl önceki olayları unutmamamız gerekiyor. O direniş bize, birer vatandaş olarak anne babalarımızın verdiği isimlerimize, dedelerimizin miras bıraktığı dini inançlarımıza saygı ile sarılmamız gerektiğini öğretiyor” dedi

Reklamlar