Bulgaristan’ın güneydoğusunda, Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Cebel şehrinde eski komünist rejimin kurbanları için anma töreni düzenlendi.

Bulgaristan’da Kızıl  Ordu destekli darbe ile 1944 yılında iktidara gelen komünistlerin ülkedeki azınlıklara karşı başlattığı asimilasyon politikası sonucu 1989’da yaklaşık 400 bin kişinin  Türkiye‘ye göçe zorlanması dolayısıyla her yıl düzenlenen anma töreni,  Bulgaristan ve  Avrupa Birliği (AB) marşlarının okunması ile başladı.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Ahmed Hasan, Cebel’in merkezinde toplanan kalabalığın huzurunda dua okudu.

Hasan, dua sonrası yaptığı konuşmada, “Bu topraklarda namus ve şeref için canlarını teslim eden şehitlerimizi özlemle anıyoruz. Nesillerimizin edep, terbiye ve imana ihtiyacı var. Evlat ve torunlarımız, acı ve güzel günler yaşadığımız bu topraklarda kimliklerini kaybeden insanlar değil, kimlikli, imanlı, şuurlu insanlar olsun.” mesajını verdi.

Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer de bir direniş günü olarak ilan edilen  19 Mayıs‘ın 1998 yılından bu yana şehrin bayramı olarak kutlandığını anımsatarak, “Doğu  Avrupa‘da komünizm karşıtı hareketin başlangıcı Cebel’in gururudur” dedi.

Anma gününün yanı sıra Cebel’in  19 Mayıs‘ta iki bayramı kutladığını söyleyen Ömer, komşu ve dost  Türkiye‘de  19 Mayıs  Atatürk‘ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı’nın da kutlandığını hatırlatarak ” Türkiye halkına buradan sağlık ve başarılar diliyoruz” dedi.

Törene katılan, “komünist rejimi karşıtı olduğu gerekçesiyle” siyasi mahkum olarak 10 yıl hapis yatmış Petar Boyaciev, 28 yıl önceki direnişin Cebel’de başladığını vurguladı.

Boyaciev, “Onlar yarım yüzyıllık bir diktatörlüğe karşı silahsız bir direnişe kalkıştılar. Burada 10 günde 7 kurban verildi, ancak insanlarımızın direnişini tüm dünyaya duyurmayı başardık. Direnişçilerimiz, komünist diktatör Todor Jivkov’u dize getirip onu  Türkiye sınırını çıkışa açmasını zorladı. Dünya birkaç saat içinde bu zaferimizi öğrenmiş oldu.” diye konuştu.

Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin  Ergani de Büyükelçi  Süleyman Gökçe‘nin tören dolayısıyla yolladığı mesajı okudu.

Reklamlar