Dünya çapında AİDS virüsünü taşıyan insanların sayısı 34 milyonun üzerinde. HİV pandemisi, bulaşıcı hastalıklar alanında en ciddi sorun olmaya devam ediyor. Buna rağmen bu konuda bazı olumlu gelişmeler vardır. Bazı bölgelerde hastalığın yaygınlaşması ve ölüm vakalarının azalması görülmektedir. Bu, terapiye daha iyi ulaşılmasından ve yeni vakalar sayısının azalmasından kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Bulgaristan’da bin 743 HİV taşıyıcısı kayıtlıdır.

bulgaristan-aids-hastaligiSağlık Bakanlığı’na bağlı “HİV/AİDS Önlenmesi ve Kontrolü” programı müdürü Dr. Tonka Vırleva, şunları açıkladı: “Uyuşturucu kullananlar arasında HİV virüsünü taşıyanların sayısının azalması iyi, olumlu bir eğilimdir. Bunun yanı sıra 29 yaş altındaki AİDS hastası genç insanların sayısı da azalıyor. Avrupa Hastalıkları Kontrol Merkezi’nin verilerine göre 2011 yılında AB üye ülkelerinde yeni HİV vakaları, 100 bin kişide 5.7 iken ülkemizde 100 binde 2.7’dir. Şu an Bulgaristan’da HİV virüsü pek yaygın değildir. 2004 yılından bu yana çok aktif bir önleme programı yürürlüktedir. Bu program, “AİDS, verem ve sıtmaya karşı mücadele fonu tarafından finanse ediliyor.”
AİDS karşıtı yaz kampanyası, hastalığın önlenmesiyle ilgili çalışmalardan bir parçasıdır. Dr. Tonka Vırleva şunları da açıkladı: “Milli AİDS karşıtı yaz kampanyası, artık on yıldır düzenleniyor. Bu kampanya, “HİV ve AİDS Önlenmesi ve Kontrolü” programı çerçevesinde yapılıyor. Bu yıl yaz kampanyası, 1 Ağustos tarihinde Burgas şehrinde başladı. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı, bölgesel sağlık müfettişliklere ve sivil toplum örgütlerine ücretsiz ve anonim incelenme yapılması için 19 bin HİV için hızlı test dağıttı. Kampanyaya bu sorunla ilgilenen bütün sivil toplum ögrütü ve 18 mobil muayenehane katıldı. Bundan başka anonim ve ücretsiz testler için 19 muayenehene de açık olacak. Geçen seneden itibaren yaz AİDS karşıtı kampanyası Bulgar Karadeniz kıyılarından başka ülkenin diğer bölgelerinde de düzenleniyor. Ağustos ve Eylül aylarında insanlar, Karadeniz beldelerine, açık havuzlara, mall’lara, turistik yerlere ve açık hava eğlence mekanlarına gidiyor. Bu yüzden tıp uzmanları ekipleri, ülkemizin çeşitli şehirlerinde sıkça ziyaret edilen yerlerin yakınında bulunacak.”

AİDS karşıtı kampanyası, Eylül ayında da devam edecektir. Geçen kampanyalardan sonuçlar nedir ve bunlar insanlar için ne kadar yararlıdır? Bu soruya cevaben Dr. Tonka Vırleva şu cevabı verdi: “HİV/AİDS önlenmesi programından veriler, bunun gibi yaz kampanyalarında yaklaşık 25 bin kişinin incelemeden geçtiğini gösteriyor. Kampanyalar çerçevesinde anonim ve ücretsiz incelemeden başka insanlar bilgi materyalleri de alıyor. Mobil muayenehanede onlar HİV statüsünü öğreniyor ve cinsel davranışı için bilgilendiriliyor. Verilere göre yılın başından bu yana 42 bin kişinin HİV incelemesinden geçti ve sonucunu aldı. Bundan başka program çerçevesinde en riskli gruplar ile çalışan 50’den fazla sivil toplum ögrütü ile işbirliği içinde çalışıyor. Haziran ayına kadar danışmalar ve sosyal hizmetler, 30 binden fazla kişi aldı. Kampanya çalışmaları sayesinde 66 bin genç insana ulaşıldı. AİDS karşıtı yaz kampanyası, 1 Aralık tarihinde başlatılan ve üç veya dört aşamada yapılan yıllık milli kampanyanın bir parçasıdır.

Türkçesi: Rayna İvanova / Yazı: Diyana Hristakieva – BNR

 

Reklamlar