Başkent Sofya’da bugün düzenlenen gösteride aylardır hükümet karşıtı eylemler düzenleyen çevreler, 560 bin imza toplayarak, yeni kabul edilen seçim kanunu için reform yapılması talebi ile referandum başvurusunda bulundular.

Ülkenin en eski akademik kurumu Sveti Kliment Ohridski Üniversitesinin önünde toplanan göstericiler, parlamentoya doğru yürüyüş yaparak referandum talebi için topladıkları imzaları parlamento bürosuna teslim ettiler.

Parlamento binası önünde bir süre slogan atan göstericiler, toplanan imzaların geçerliliği konusunda eleştiri getiren Parlamento Başkan Yardımcısı Maya Manolova’ya hitaben üzerinde, “Gel, Maya, imzalarımızı tek tek say. Tamamı geçerlidir” yazılı pankart açtılar.

Üniversite öğretim görevlilerinden Tarih Profesörü Georgi Bliznaşki, toplanan imzaların yasallığını tartışmaya çalışan iktidar yanlısı milletvekillerinin tavrını eleştirdi. Prof. Bliznaşki, “Parlamento çevresindeki demir, güvenlik engellerinin ve güvenlik görevlilerin dışarısına çıkamayan milletvekillerin, topladığımız imzaların yasallığını tartışıyor olmaları açıkçası komiktir. Onların gerçekten gözü kulağı olsaydı, kampanyamızın yasallığını tartışmaya yüzleri olmazdı” dedi.

Bulgaristan vatandaşlarının hükümet karşıtı protestolarını 260 gündür sürdüğünü anımsatan Bliznaşki, Bulgar yasalarına göre referandum talebi için toplanan en az 500 bin imza sonrasında, ilgili konu ya da konular hakkında en geç 3 ay içerisinde referanduma gidilmesinin şart olduğunu belirtti.

Parlamentoya yapılan 560 bin imzalı referandum talebinde, referandumun 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimine eşzamanlı olarak gerçekleşmesi talep edildi.

Referandumda halka internet üzerinden elektronik oy kullanma hakkının verilmesi, parti listelerinde adayların arasında da seçim yapılabilmesi ve seçimlere katılımın mecburi olması gibi soruların sorulması önerildi.

Teklif edilen sorular, Başbakan Plamen Oreşarski hükümetine muhalif Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından geçen ay gündeme getirilmişti.

Reklamlar