Meclis oturumunda milletvekillerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov, emekli maaşlarında tavan tutar uygulamasının ayrımcılık olmadığını söyledi.

Bakan, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Ayrımcılığa Karşı Koruma Komisyonu kararlarına göre Bulgaristan’da mevcut tavan emekli maaşı uygulamasının ayrımcılık olmadığını belirtti.

2019 yılından itibaren yeni verilen emekli aylıklarında tavan tutar uygulaması kaldırılacak, 31 Aralık 2018’e kadar bağlanan emekli aylıklarının azami tutarı ise 1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle aynı takvim yılı için geçerli azami sigorta prim gelirlerinin yüzde 40’ı oranında olarak belirlenecek. Şu anda azami emekli maaşı tutarı, azami sigorta prim gelirlerinin yüzde 35’i kadardır.

Şu anda 910 leva ile sınırlı emekli aylığı alan emekli sayısı yaklaşık 55 bin kişidir. Sosyal Güvenlik Yasası hükümlerine göre 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren onların emekli maaşları 1040 leva’ya çıkacak ve bu tutar bu yıla ait azami sigorta prim gelirlerinin yüzde 40’ına denk geliyor. Onlardan yaklaşık 25 bin kişi emekli maaşlarının gerçek tutarlarını alacak ve kalan yaklaşık 30 000 emeklinin maaşları 1 040 Leva ile sınırlı kalacaktır.

Biser Petkov, şu ana kadar tavan tutardaki artışın, azami sigorta prim gelirlerinin artışın bir sonucu olduğunu ve 2019’dan itibaren tüm emeklilere fayda sağlayacak olan değişim katsayısının da artacağını söyledi.

Bakan, ”Azami emekli maaşlarının artırılmasıyla devlet sosyal güvenlik sistemine yönelik bütçe açısından önemli mali sonuçlar alınacak ve emekliler için önemli sosyal etkileri olacak” dedi. Bu tedbirin sadece 2019 yılının ikinci yarısında devlet sosyal güvenlik sistemine yönelik yaklaşık 32 milyon Leva tutarında ek maliyetler yaratacağını bildirdi.

Biser Petkov, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bir veya iki ebeveynini kaybetmiş çocuklara yeni bir öksüz ve yetim aylığı ödenmesini önereceğini açıkladı.

Bunun birkaç aydır kamuoyunu meşgul eden bir konu olduğunu hatırlatan Bakan, bakanlığın bu yardıma yönelik düzenlemenin Çocuklar İçin Aile Yardımı Yasası kapsamında yapılmasını önereceğini ifade etti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar