BTV’ye konuşan Metroloji ve Teknik Gözetim Ajansı Baraj Duvarları ve Tesisleri Şube Müdürü Kiril Voynov, “An itibariyle Bulgaristan genelindeki taşma tehlikesi bulunan barajların sayısı yaklaşık 200” diye belirtti.

“Barajların bakımlarını biz yapmıyoruz, biz denetim organıyız” diye kaydeden Voynov, ülke genelindeki 4523 barajın bakımından sorumlu olan belediye başkanlarının onların bakımı için kaynak ayırması gerektiğini söyledi.

Şimdiye kadar barajların bakımıyla ilgili ihlallerden dolayı 434 ihlal tespit tutanağı oluşturuldu ve 230 ceza kararnamesi çıkarıldı. Ayrıca 61 tane yazılı tavsiyelerde bulunuldu.

Voynov’un ifadelerine göre ihlal tespit edildiğinde 1000 leva ceza kesiliyor. Bu ceza tesisin bakımından sorumlu kişiye uygulanıyor. Çoğu durumlarda bu kişiler Belediye Başkanları’dır. Ancak bazı yerel yönetim temsilcileri Baraj Duvarları ve Tesisleri Şube Müdürlüğü görevlilerinden gizleniyorlar.

Beli İskır Barajı yakınlarında yaşayan halkın barajla ilgili endişeleri konusunda Kiril Voynov, barajın Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından yönetildiğini, su seviyesinin ise baraj duvarının normal kullanımını sağlayacak seviyede tutulduğunu belirtti. Voynov, can kaybına neden olan Burgaz bölgesinde yaşanan sel felaketinden sonra Baraj Duvarları ve Tesisleri Şube Müdürlüğünün Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) tarafından beş günlük hava durumu bilgisi değil, bir günlük hava durumu bilgisini aldığını sözlerine ekledi.

Kiril Voynov, Baraj Duvarları ve Tesisleri Şube Müdürlüğü kurulduğunda müdürlüğün Bulgaristan’daki barajlar hakkında toplu halde bilgi aldığını ve iki yıl sonra hala tespit edilmeyen 400-500 göl bulunduğunu açıkladı.

Reklamlar