Maliye Bakanlığı verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle 13 belediyenin mali durumu kötüdür. Bu belediyeler, daha iyi bir finans yönetimi eğilimi gözlenen tüm belediyelerin sadece yüzde 4,9’udur.

Bir yıl önce 32 belediye, ya da belediyelerin yüzde 12’sinden fazlası finansal zorluk çeken belediyeler olarak sınıflandırılmalarına ilişkin üç, ya da daha fazla kriteri karşılıyordu.

Şu anda zorluk çeken 13 belediye Simitli, Strumyani, Belogradçik, Gramada, Dimovo, Koçerinovo, Rila, Sapareva Banya, Septemvri, Pernik, Nedelino, Çepelare ve Stambolovo’dur. Onlar, gelirlerini artırma, ya da giderlerini azaltma gibi mali kurtarma önlemleri almak zorunda kalacaklar.

Ülkedeki belediyelere ilişkin veriler, giderlerinin yüzde 49,39’unun maaş ve sosyal güvenlik katkılarına gittiğini ve yatırımların ise giderlerinin yüzde 12, 35’ini oluşturduğunu göstermektedir.

Belediyelerin devlet bütçesinden faizsiz bir kredi almak istemeleri halinde bu önlemler Maliye Bakanı Vladislav Goranov tarafından onaylanmalıdır.

2018’de mali kurtarma önlemleri alınan belediyelerin listesinden çıkan belediyeler 21’dir.

Bunlar; Sozopol, Sungurlare, Byala, Bregovo, Vidin, Borovan, Krivodol, Mizya, Oryahovo, Kırcaali, Teteven, Georgi Damyanovo, Belovo, Velingrad, Lesiçevo, Belene, Vetovo, Sliven (İslimye), Banite, Devin ve Mineralni Bani’dir.

Maliye Bakanlığı, onların benimsediği kurtarma önlemlerinin olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı istatistiklerine göre 2016, 2017 ve 2018 yıllarında mali zorluk çeken belediyelerin listesine giren dokuz belediye Simitli, Strumyani, Dimovo, Sapareva Banya, Septemvri, Pernik, Nedelino, Çepelare ve Stambolovo‘dur.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar