Bulgaristan seçim listelerinde 1 milyon “ölü canlı” var

kostadinov

Prof. Mihayil Konstantinov

Bulgaristan’da nüfusla ilgili veriler doğru olmadığından majoriter belgelendirme güç olacak.

6 Kasım 2016 ‘daki halk oylamasında 2,5 milyon Bulgaristan vatandaşı seçim sisteminin değiştirilmesini ve yüzde yüz majoriter sisteme geçilmesini istedi. Fakat ülkedeki nüfus bilgiler i gerçek durumu yansıtmadığından dolayı, seçim bölgelerini belirleme işi yerinde sayıyor. Oysa seçimlerin 26 Mart’ta yapılması önerisi kamuoyunda yoğun destek buldu. Sorun seçim listelerinin “ölü canlılardan” temizlenmesinde gizleniyor, diyen yerel ve genel seçim başuzmanı Prof. Konstantinov, 2017 yılı sonuna kadar ülkedeki vatandaşların adres kaydı yenilemesi gerektiğine işaret etti.

Uzmanın açıkladığına göre, 19. Yüzyılın başından beri uygulanan mojeriter sistem belirli güçlere öncelik ve ayrıcalık tanımak üzere icat edilmiştir ve bugün de aynı amaçlara hizmet etmektedir.

Prof. Konstantinov’un bildirdiğine göre, Bulgaristan’da majoriter sistemin başarılı uygulanmasına nesnel engeller vardır: En büyük engel seçim listelerindeki verilerin doğru olmayışıdır. Son yıllarda Bulgaristan nüfusunda çok güçlü bir hareketlenme var. Devamlı adres değiştiren kişilerden yüzde kaçının 18 yaş üstünde olduğu bilinmiyor. Bu yaş ülkemizde seçime katılma yaşıdır. Sözü edilen 1 000 000 (bir milyon) kişi seçim listelerinde kaydı olan fakat ülkede yaşamayan seçmen kişilerdir. Görüntü kişilerin listelerden silinmesi (çıkarılması) ancak nüfus kaydının yeniden yapılması ile olabilir.

Bir uzman olarak ben, 2017 yılının sonuna kadar bu işi nasıl bitireceğimizi bilemiyorum, diye vurgulayan Prof. Konstantinov, “ölü canlıların”  Bulgaristan seçim listelerinde adı ve soyadı olan fakat yıllardır dış ülkelerde ikamet eden vatandaşlar olduğunu açıkladı. Aynı zamanda bu kişilerin Bulgaristan’da gerçek adresleri ve muhtarlık ve belediyelerde nüfus ve adres kaydı var.

Bununla birlikte Prof. Konstantinov,  Bulgaristan vatandaşlarının ikamet ettikleri yabancı ülke topraklarının Bulgaristan alanı olmadığından dolayı Bulgar Anayasa Mahkemesi üyelerinin dış ülkelerde seçim bölgesi belirlenmesinin mümkün olamayacağı görüşünde olduğunu da paylaştı.

  1. yüzyılda dış ülkelerde bulunanların seçimlerde oylarını mektupla göndererek kullanması usulünün uygulandığına işaret eden seçim uzmanı, bu defa da çok büyük sahtekârlıklar olduğunu açıkladı.

Majoriter sisteme geçilmesi için hazırlanan yasa önerisi henüz meclis genel kurul salonuna girmemiştir.

Reklamlar