Meclis Genel Kurulunda görüşmelerin ardından birinci okumada yapılan oylama sonucunda Kamu İhale Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı kabul edildi. Kanunda yapılan değişiklikler, mahkemelere kamu ihalelerine itiraz imkanlarını sınırlandırmaktadır.

Düzeltmeler, itiraz eden tarafın ihale konusu işi yerine getirebileceğini kanıtlamakla yükümlü kılmaktadır.

Meclisteki sol partiler, tasarıyı desteklemedi. Onlara göre Kamu İhale Kanunu’ndaki değişiklikler, suiistimallerin artmasına yol açacaktır.

Tasarının oylamasında Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri ise çekimser kaldılar. Milletvekili Hamid Hamid, HÖH partisinin bu sorunun kökten çözümünden yana olduğunu kaydetti. Değişikliklerle yalnızca itiraz hakkını kötüye kullanan bazı şirketlerle ilgili sorunun çözüleceğini belirten Hamid, bu tasarının kamu alımlarına itiraz etmek için önemli argümanlara sahip olabilecek çok sayıda şirketi vuracağını ifade etti. HÖH Milletvekilinin ifadelerine göre değişiklikler, sadece dürüst şirketleri onlarla olası çekişme başlatılması korkusundan dolayı itirazdan caydıracak.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Yurttaşlar (GERB) tarafından sunulan kanun tasarısı, itiraz eden tarafın ihale konusu işi yerine getirebileceğini kanıtlamakla yükümlü kılacaktır. İtirazın gerekçesiz olması durumunda, itiraz eden taraf doğan zararlardan sorumlu olacaktır.

Tasarıyı sunan GERB milletvekilleri arasında önde gelen milletvekili Danail Kirilov, bu değişikliklerin kamu altyapı projelerini geciktiren ve çoğu zaman kamu ihale teklif sahiplerine şantaj yapılmasına yol açan itiraz sürecindeki suiistimalleri engellemeyi amaçladığını söyledi.

Aşırı milliyetçi siyasal bir oluşum olan Birleşik Vatanseverler Milletvekili Hristiyan Mitev, “Dahası, bu değişikliklerle pratikte, şu anda var olan çok kazançlı bir işi ortadan kaldırdığımızı düşünüyorum – itiraz eden tarafa para verilmesinden bahsediyorum. Onların tek amacı, ihale sürecine katılan diğer kuruluşlara şantaj yapmaktır” diye ekledi.

Bu arada bir hatırlatma yapacak olursak, Başbakan Boyko Borisov defalarca kamu alımları üzerindeki kontrolü sıkılaştırmaya çağırdı.

Borisov, sonu gelmeyen itiraz davalarını durdurmak için kanunda değişiklikler yapılmasında ısrar etti. Başbakan’ın ifadelerine göre, kamu alımlarına sürekli itiraz edilmesi devletin çalışmalarına yönelik bir sabotaj biçimidir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar