Geçen 2017 yılı, Bulgaristan’a yapılan yabancı yatırımlar açısından iyi bir yıl oldu. Doğrudan yabancı yatırımlar, yıllık bazda yüzde 36, 7 oranında artarak, 2017 yılında 901,9 milyon avroya ulaştı.

Yabancı sermayeleri, gayrisafi milli hasıla değerinin yüzde 1,8 oranında artış gösterdi.

Bulgaristan’a net sermaye yatırımı yapan ülke sıralamasında 875, 7 oranla Hollanda birinci olmaya devam ediyor. Hollanda’nın ardından gelen İsveç’in ülkemize yaptığı yatırım tutarı 126,6 milyon avrodur.

93.6 milyon avro ile üçüncü sırada bulunan Almanya ile Bulgaristan geleneksel olarak güçlü bir ekonomik ortaklık ilişkisi içindedir. Almanya’nın ardından gelenler 67,5 milyon avro ile İtalya ve 64,5 milyon avro ile Yunanistan’dır.

Yabancı yatırımların yönlendirildiği temel sektörler oto yedek parça ticareti, oto tamirciliği, finans sektörü, imalat sektörü ve gayrimenkul sektörüdür.

Gayrimenkul sektörüne yapılan yatırımlarda ciddi oranda düşüş kaydedildi. Yabancılar tarafından gayrimenkule yapılan net sermaye yatırımlarının tutarı 10,8 milyon avrodur. Bu tutar, 63,1 milyon avroluk yatırım kaydedilen 2016’ya kıyasla altı kat daha azdır.

Bulgaristan’da gayrimenkullere en yüksek tutarda yatırım yapanlar Ruslardır. Onların yatırımları, gayrimenkul sektöründe yapılan yatırımın toplam tutarının yarısından fazlasını (yüzde 53,6) oluşturur. Onların ardından gelen Almanların yatırımları toplam tutarın yüzde 11, 5’ini ve Ukraynalıların yatırımları yüzde 11, 1’ini oluşturur.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar