Şüphesiz; Bulgaristan’da son genel seçimde Türkiye’deki soydaşların eskiden olduğu gibi yine Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) saflarında yer tutması hükümetçe bir yerlere not edilmiş.
İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bunun sinyalleri net biçimde anlaşılıyor.

Önceki gün Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yanına bir grup milletvekilini alarak komşu Bulgaristan’a gitti.
Bozdağ ve beraberindekiler Filibe, Sofya, Rusçuk ve Plevne gibi büyük kentlerde bir dizi temaslarda bulundu.
Bozdağ’ın komşudaki programına Bursa’dan da iki vekil katıldı.
Son Bulgaristan seçimlerinde Ankara ile bağları kopan HÖH yerine, yeni kurulan Hürriyet Şeref ve Halk Partisi (HŞHP)’nin desteklenmesi için yoğun bir çaba gösteren, ancak bu girişimleri Soydaş camiasında çok da kabul görmeyen Milletvekili Mustafa Öztürk ile Batı Trakya kökenli Hakan Çavuşoğlu Bozdağ’a eşlik eden isimlerdi.
Bulgaristan erken genel seçimlerinde Bursa’daki soydaşların sandıklarında HÖH’e yüzde 85 oranında oy çıkarken, HŞHP’ye verilen reyler barajı aşmasına yetmedi.
Dolayısıyla Ankara, Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları açısından kendi sözünün geçmediği komşudaki bu seçim sonuçlarını unutmuş görünmüyor.
Bulgaristan’daki çok önemli temasların yapıldığı geziye, ağırlığı Bursa’da oturan göçmenlerce kurulmuş örgütlerin davet edilmeyişi dikkat çekti.
Durumu Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu ve BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan’a da sorduk.
Özkan, Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın Bulgaristan temaslarından haberdar olduklarını, ancak kendilerinin bu gezi için bir davet almadıklarını söylüyor.
Üstelik Özkan, Öztürk’ün katıldığı bir Bulgaristan gezisine zaten kendilerinin davet edilmeyeceğini de gizlemiyor.
Belli ki, seçim öncesi, “Bursa’daki camiamızın yüzde 90’ı HÖH’ü destekliyor. Anketler bunu gösteriyor” diyen BAL-GÖÇ Genel Başkanı Özkan’ın bu sözleri iktidar partisince unutulmamış.
Bozdağ ile birlikte geçtiğimiz akşam Filibe’deki iftar davetine Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevleniev’in de bulunduğu önemli organizasyona ne Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu ne Federasyon ne de BAL-GÖÇ’ün çağrılmayışı düşündürücü.
Ankara’nın Ahmet Doğan’ın genel başkan olduğu dönemden bu yana HÖH’ü gözden çıkardığını biliyoruz.
Lütfi Mestan da Ankara ile ilişkileri yeniden sağlayabilmiş değil.
Filibe’deki programda koalisyon ortağı HÖH’ün bakan ve yöneticilerinin katılıp katılmadığı da meçhul.
Bozdağ’ın son Bulgaristan programı gösteriyor ki, BAL-GÖÇ de gözden çıkarılmış.
Böyle olmasa, Cumhurbaşkanı düzeyinde temasların yapıldığı Bulgaristan programına göçmen örgütlerinin başkan ve yöneticileri çağrılmaz mıydı?
Son dönem Bursa’da kendi çizgisinde bulmadığı STK’lara olağan kongrelerle bir bir müdahale gereği duyan iktidar partisi, öyle tahmin ediyoruz ki, yakın gelecekte BAL-GÖÇ’e de bir operasyon planlayabilir.
Zaten şimdiden BAL-GÖÇ’te iktidar kanadını temsil eden kimi isimlerle yönetim arasında içten içe bir ayrışma haberleri olduğu da konuşuluyor.
Olay Gazetesi
İhsan Aydın
Reklamlar