Edirne’de ‘Avrupa Birliği’nde Romanlara Yönelik Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Politikalar’ adlı panel düzenlendi. Edirne Margi Otel’de gerçekleştirilen panele Roman derneklerinin Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’den temsilcileri katıldı.bulgaristan-yunanistan-romanlari-edirnede

Edirne Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan’ın da katıldığı panelde, Türkiye ve Avrupa’da yaşayan roman vatandaşların sorunlarının neler olduğu ve sorunlar üzerinde yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Panelde romanların Türkiye ve Avrupa’da etnik grup olarak nasıl yer aldığı konuşuldu.

Panele, Bulgaristan’dan Romanları temsilen Kadrin Hasanov, Yunanistan’dan Dimitros Hırıstos ve Türkiye’den Edirne Roman Derneği (EDROM) yöneticileri katıldı. EDROM Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy panelde modaretör olarak görev yaptı. EDROM Başkanı Erdinç Çekiç, panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşma yapan Bulgaristan roman temsilcisi Kadrin Hasanov, Bulgaristan’daki Romanların azınlık statüsünde olmadığını belirtti. Buna karşılık Romanların ülke yönetiminde çok fazla yer almadığını 240 milletvekilinden sadece 1 tane milletvekilinin Roman olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerde belediye meclislerinde Romanların yaşadığı bölgelerde birçok meclis üyesinin olduğunun altını çizdi.

Panelde Yunanistan Roman temsilcisi olarak katılan Dimitros Hırıstos ise Romanların Yunanistan’da büyük sıkıntı içinde yaşadıklarını belirterek, başkanlıklarının merkezinin Atina olduğunu, oradaki başkanlarının sorunlar üzerine büyük çaba harcadığını ama sonuca ulaşamadıklarını belirtti. AB’nin Roman programları için Atina’ya gidildiğini belirten Hırıstos, “Burada bizlere yardımcı olmuyorlar. Yarın gel diyorlar, ertesi gün gidiyorsun başka bahaneler buluyorlar. Bizimle ilgilenmiyorlar. Tabi bu süreçte orada konaklama sıkıntımız var, maliyetler yüksek olduğundan geri dönmek zorunda kalarak çözüm bulamıyoruz. Bize kimse yol göstermiyor. AB tarafından Müslüman ve Roman olduğumuz için ayrım yapılıyor” dedi.

EDROM Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy, AB’nin azınlıklara yaptırımı olmadığını, AB tarafından o ülkeye sadece baskı yapılabileceğini, sorunların devletle aralarında çözülmesi gerektiğini söyledi.

EDROM Başkanı Erdinç Çekiç, Türkiye’de Roman açılımı sürecini önemsediklerini belirterek, bir de ülkede AB süreci olduğunu belirtti. Çekiç, “Bu süreçte Avrupa’da yaşayan 15 milyon Romanların sorunları var. Ülkemizde 3 milyon yaşayan Romanların sorunları var. AB’nin bu sürecine bakıldığına araştırma ve uygulama politikaları yürütmüş. Aslında Romanların azınlık statüsünde görünmesi bir sorundur. Bu azınlık statüsünde yaşayan Romanların bir kazançları olmasına rağmen ötekileştirme, diğeri yapma, sorunları yoğunlaştırma konusunda büyük önem taşıdığı kanaatindeyim” dedi.

 

İHA

Reklamlar