Bulgaristan ile Romanya arasındaki İkinci Tuna Köprüsü, uzun yıllar süren çalışmaların ardından resmi törenle açıldı. Köprünün açılışına Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski ile Romanyalı mevkidaşı Viktor Ponta ve Avrupa Bölgesel Geliştirme Komiseri Johannes Hahn katıldı. Açılış kurdelesini köprü inşaatının başlangıcından bu yana çalışan iki işçi tarafından kesildi.
bg-romanya-kopru
Johannes Hahn, Avrupa’nın en fakir ülkeleri arasında gösterilen Bulgaristan ile Romanya’nın böyle bir köprüyle bağlanmasından memnuniyetini dile getirerek, “Bu köprünün iki ülke halkı için refahı yükseltme yeri olacağından eminim.” sözlerini kullandı.

İki ülke tarafından köprünün işletilmesi için ortak kurulan şirket Bulgaristan Parlamentosu’ndan 30 Mayıs’ta onay almıştı. Köprüden geçen araçlardan elde edilecek ücretlerin toplanmasıyla görevli olacak olan ‘Vidin-Kalafat Tuna Köprüsü’ şirketi ise 6 Haziran tarihinde kuruldu. Köprüden geçen binek araçlar 6 Euro veya 12 leva ödeyecek. 9 kişilik minibüsler için de aynı ücret geçerli olurken, 7,5 tonluk yük taşıtların ile 23 kişilik otobüslerin ise 23 leva veya 12 Euro ödemesi planlanıyor. 7,5 ila 12 ton arasındaki yük araçları ise 49 leva veya 25 Euro, TIR’ların ise 72 leva veya 37 Euro ödemesi öngörülüyor.

Yaklaşık 500 parçadan oluşan köprünün ilk kazması 5 yıl önce vurulmuştu. Temelleri Tuna dibinin 60 ve 80 metre altına yerleştirilirken, kolonlara gemilerin çarpmasından meydana gelecek hasarları önlemek için koruyucu unsurlar monte edilecek. Çift şeritli yol ile bir de demiryolu hattının üzerinden geçtiği köprünün yapımı için yaklaşık 300 milyon Euro harcandı. Köprünün toplam uzunluğu 3,5 kilometre olup, sadece su üstündeki kısmı 1,8 kilometreye ulaşıyor. Köprünün en yüksek kısmı ise 45 metreyi buluyor. Tuna köprüsünün tamamlanmasıyla yerel ekonomiye katkı sağlaması ve Avrupa’nın en yoksul bölgesi olan Kuzeydoğu Bulgaristan’da iş piyasasını canlandırması ümit ediliyor.

Reklamlar