Bulgaristan ve Makedonya Başbakanları Boyko Borisov ve Zoran Zaev Ağustos başında Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Anlaşmasını imzalarken, bazı gözlemcilerin onların kağıtta kalabileceğinden şüphelendi. İki hükümetin dün Strumitsa’da yaptığı ortak toplantı bu kaygıların yersiz olduğunu gösterdi. Hükümetler arası dokuz sözleşme imzalandı, oysa İyi Komşuluk Anlaşması hala onaylanmadı.

Bulgaristan ve Makedonya ilişkileri Dostluk ve İyi Komşuluk Anlaşmasının önüne geçti, yani bir nevi iyi ilişkiler anlaşmayı solladı. Altyapı projeleri, enerji, yatırımlar, turizm, afet durumunda müdahale gibi alanlarda işbirliği geliştirilecek. Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığının başlamasına bir ay kala, Makedonya’dan uzmanlar Sofya’ya gelecek ve ülkenin Avrupa fon kaynaklarını kullanım mekanizmasıyla ilgili bilgi alış verişinde bulunacak. Siyasetteki iyi ilişkiler kiliseler arasındaki temaslarda da iyi yanısma buldu.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Patrik Neofit Sofya’da yaptıkları görüşmede, devlet ve Ortodoks kilise olarak Makedonya ile ilişkilerin gelişmesinden yana ortak tavır beyan ettiler. Taraflar İkili İşbirliği ve Dostluk Anlaşmasına yüksek değer biçti ve onu karşılıklı güven, ilişkilere ivme kazandırma, Makedonya’nın Avrupa entegrasyonunu teşvik etme yolunda önemli bir adım olarak nitelediler. Patrik ise, Ohri Piskoposluğu temsilinde Makedon Ortodoks Kilisesi’nin Bulgar Ortodoks Kilisesiyle birlik ve bütünlüğü yenileme teklifini değerlendireceğini ve olumlu çözüm arayacağını belirtti.

Makedonya Ortodoks Kilisesi’nin özerklik sorunu ise diğer Ortodoks kilise temsilcileri taraflarla incelenecek. Bu sorunu Sinod önümüzdeki Pazartesi inceleyecek. Çok hassas olan konuyu çözmek için iyi niyet mevcut. Yakına kadar problemli olan Makedon-Bulgar ilişkilerinin iyi gelişmesi ülkemizin AB Konseyi Dönem Başkanlığı arifesinde gelişmesi de anlamlı. Makedonya’nın isim sorunu için diy Makedonya ve Batı Balkanların Avrupa ve Atlantik yapılarıyla entegrasyonu da yeni boyutlar kazanacaktır.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar