Geçen yıl Bulgaristan vatandaşı olanların sayısında keskin bir düşüş var. Cumhurbaşkanlığı Bulgaristan Vatandaşlık Komisyonu yıllık raporuna göre Bulgar vatandaşlığı verilenler bir önceki yıla göre 4 kat daha azdır.

Böylece 2017 yılında sadece 3380 kişi Bulgar pasaportu aldı. Buna karşılık, bir yıl önce onların sayısı yaklaşık 12 900 idi.

Ancak raporda, son yıllarda Bulgaristan vatandaşlığı talep eden kişilerin sayısının artırılması yönündeki istikrarlı bir eğilime rağmen bu değişikliğin nedenlerinden bahsedilmiyor.

Çoğuna Bulgar kökenlerinden, ya da bir ebeveyninin Bulgar olmasından dolayı vatandaşlık verildi. Bu nedenle Bulgar vatandaşlığı kazananlar sırasıyla 1436 ve 1613 kişidir. Başka 307 kişi, yıllarca Bulgaristan’da ikamet etmeleri veya Bulgaristan vatandaşı olan biriyle evlilik yapmalarından dolayı Bulgaristan vatandaşı oldular. Bazı yatırımlar için vatandaşlık alan 12 kişiden hiç biri A sınıfı projeye para yatıran büyük bir yatırımcı değil.

2017 yılında ülkeye olan yararları nedeniyle sekiz sporcuya da vatandaşlık verildi.

Bunun dışında istatistikler, 251 kişiye Bulgaristan vatandaşlığının iade edildiğini gösteriyor.

Geleneksel olarak sıralamada 1150 kişinin vatandaşlık belgesi aldığı Makedonlar ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yer alan Ukraynalılar, 710 kişidir.

2017’de İsrail’den 303, Türkiye’den 294 ve Moldova’dan ise ancak 207 kişi Bulgaristan vatandaşlığı aldı. Sadece bir yıl önce onlar 1200 kişi, ya da neredeyse 6 kat daha fazlaydı.

Bulgaristan vatandaşı olmak isteyenlerin arasında 194 Sırp, 78 Arnavut, 41 Ermeni, 34 Vietnamlı ve başka yabancılar var.

Egzotik yerler arasında Kuveyt, Kore, Ekvator, Venezuela, Kongo, Etiyopya, Nijerya, Hindistan ve başka ülkelerin vatandaşları var.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar