Bulgar Gazeteciler Birliği 12 ile 17 Ocak günleri arasında Bursa Mudanya’dan 45 kişilik bir heyeti ağırladı. Heyete Mudanya gazetecilerin yanısıra sivil toplum örgüt üyeleri, Mudanya Kent Konseyi Başkanı ve aydınlar yer aldı. Bulgaristan ziyareti çerçevesinde Bulgar Gazeteciler Birliği, Türkiye’den konuklar için zengin bir program hazırladı. Heyet, Sofya Valisi Veselin Penev ve ekibiyle görüştü, Sofya’nın “Avrupa Birliği 2014-2020 Programı” çerçevesinde stratejik öncelikleri hakkında bilgi aldı. Bulgaristan’ın en büyük kütüphanesi olan Ulusal “Sveti Sveti Kiril i Metodiy” Kütüphanesinde 1931 yıllarında Türkiye’nin Bulgaristan’a hurda kağıt olarak sattığı Osmanlı arşivini de yakından görme imkanına sahip oldular. “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” Projesi çerçevesinde Türk heyeti, Bulgaristan’da en büyük tirajlara sahip gazetelerinden biri olan “Standart” gazetesi baş editörü sayın Slavka Bozukova ile görüştü ve Bulgar medyanın çalışmalarını yakından tanıma fırsatı buldu.

Bunun dışında medyadan söz açılmış iken misafirler, Bulgaristan’da yazılı medyanın kurucusu sayılan Konsatintin Fotinov’un Samokov’taki müzeye dönüştürülen evini ziyaret ettiler ve Samokov yerel gazetesi “Priyatel” (Dost) gazetesininden meslakdaşlarıyla tanıştılar. Ayrıca konuklar Bulgaristan’ın ünlü “Borovets” kış dağ sayfiyesini ziyaret etmekle kalmadılar Bursa’nın ünlü Uludağ dağ sayfiyesi ile kıyaslama fırsatı buldular. Türkiye’den gelen heyetin zengin ve siyasi ağırlıklı programında Sofya “Metropoliten” Genel Müdürü sayın Stoyan Bratoev ile görüşüp metronun çalışmaları ve yeni hatları hakkında  bilgi sahibi oldular, çünkü AB’den bahsederken Sofya metrosunun AB’nin Bulgaristan’a sağladığı en büyük nimeti olduğunu da bahsetmeden geçemeyeceğiz. Siyasi görüşmeler ağır bastı Türkiye’den misafirlerimizinn Sofya ziyareti çerçevesinde. Bulgaristan Parlamentosuna gerçekleştirdikleri ziyareti de anmadan geçemeyeceğiz. Heyet, burada Bölgesel Kalkınma ve İmar Komisyonu tarafından ve özellikle de komisyon başkanı sayın Nayden Zelenogorski tarafından kabul edildi. Komsiyonda yer alan parlamentoda temsili 8 parti milletvekilleri tarafından büyük ilgi gördü misafirlerimiz. Türk gazetecileri, Bulgar meslekdaşlarının ilgisini de çekmedi değil. Heyetin adın adım görüşmeleri, röportajları Bulgar Gazteciler Birliği sitesinde yer alırken siteden sorumlu bayan Rozalina hetşeye ayrıntılarıyla yer verdi ve bunları özellikle bol bol resmilerle süsledi. Türk heyetinin bir sonraki durağı Plovdiv idi. Oradaki Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı sayın Georgi Naydenov, Türk konuklarını son derece zengin bir program ile ağırladı. Yerel yönetim ve yerel basın ile medya ile görüşemelerin yanısıra Plovdiv’te yaşayan Türk toplumu ile biraraya gelmeleri, programın sadece ilk ayağı. Türkiyeli misafirler, eski Plovdiv şehrine “Stariyat Plovdiv”e ziyaretleriyleiki ülke arasındaki ortak noktaların ve bağların ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha görmüş oldular.

Bursa, Mudanyalı konuklarımız için özel bir türkümüz de var. Ünlü ses sanatçımız Yıldız İbrahimova’nın sesinden” Bursalı kız” türküsünü armağan ediyor, çünkü Yıldız İbrahimova, türküsünde

“Aman yandım Burasalı kız,

Sana yandım Bursalı kız”…diyor.

Mudanya Gazeteciler Birliği Başkanı Yavuz Gerçekçi ve Bulgaristan Gazeteciler Birliği Başkanı Snejana Todorova.

Mudanya Gazeteciler Birliği Başkanı Yavuz Gerçekçi ve Bulgaristan Gazeteciler Birliği Başkanı Snejana Todorova.

 

Türkiyeden misafirlerin Bulgaristan’da güzel, dopdolu bir program geçirmeleri için Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı sayın Snejana Tododrova “canla başla çalıştı”. Kendisi Bulgaristan Radyosuna verdiği röportajında şöyle konuştu:.

“Meslektaşlarımızn kazandığı proje “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” ismini taşıyor. Mudanyalı meslektaşlarımızın Bulgaristan’ı ve özellikle Bulgar Gazeteciler Birliğini seçtikleri için biz çok memnunuz. Onların Bulgaristan’a yapıkları ziyaretin başarılı olmasını diliyor ve son derece genç gazateciler derneği ile güzel ilişkerimizin sadece bir başlangıcı olduğuna inanıyoruz. Bizler, dernekler olarak ikili ilişkilerin kalkınması yolunda çalışmamız gerek, çünkü ülkemizde yülerce yıl boyunca iyi komşu olarak geçindiğimiz Türk azınlığı mevcuttur.”

Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı sayın Snejana Tododrova, ayrıca “İfade özgürlüğü” sorusu üzerine şu cevabı verdi:

“Bildiğiniz gibi, 1989 yılında meydana gelen demokratik değişiklikleri öncesi son derece ilginç ve otoriteli bir gazete yayınlanıyordu-” Narodna kultura” (Halk kültürü) ismini taşıyordu. Bu gazetenin manşetinde “İfade özgürlüğü, tüm özgürlüklerin anasıdır” ifadesi yer alıyordu. Çünkü ifade özgürlüğü, her demokratik toplumun temel prensibidir ve her ülkede gazeteciler için son derece önemli bir prensiptir. Çünkü gerçek gazetecilik bağımsızdır. Bulgar Gazeteciler Birliği, gazatecilik mesleğini koruyan bir belgeyi hazırlamaktadır, ki ülkemizde gazeteci meslekdaşlarımızın  yeterince koruma altında olmadıklarını düşünüyoruz”

“Yerel Medyanın AB ile Uyumu” Projesi koordinatörü sayın Hüseyin Türker’den ise  proje hakkında bilgileri aldık.

Röportajımızı Yaşar Özen’in sesinden “Gökten yağmur değil de sevgiler yağsın” türküsüyle sonlandırdık, çünkü gerçek dileğimiz bu:”Gökten gerçekten de sevgiler yağsın!”

Reklamlar