Bulgaristan geçen hafta içinde, toplumu daha ciddi darboğaza sürükleyecek yeni borçlar cetveline girdi. İki günlük tartışma ardından ülke yönetimi Bulgaristan’da dış kamu borcunun 2.6 milyar euro daha artmasını kararlaştırdı.

2008 yılı kriz öncesinde Bulgaristan’ın dış borcu 5 milyar euroyken, şimdi GSYH’nın %30’unu oluşturan 13 milyar euroya yükseldi.

Bu kadar çok yeni borcu gerektiren ne oldu?

Parlamento, devlet hazinesinde açıkları kapatmak ve giderler kısmını telafi etmek üzere bütçede değişiklikler yaptı. Hükümet, 2.3 milyar euro oranında yeni dış borç alma kararını onayladı. Yıl sonuna kadar bu paranın 1.6 milyar eurosu bulunmalıdır. Borçlar, dört yabancı bankadan alınacak. İflas eden KTB bankasının müşterilerin Mevduat Garanti Fonundan 100 000 euroya kadar olan mevduatların kapatılması için kullanılacak. KTB sahibi Tsvetan Vasilev’in gayrı yasal spekülasyonları, şüpheli politik ve ekonomik ağlara katılımı ve Bulgar Merkez Bankasının iyi müdahale edememesi, sonuçta tüm ülkenin kamu finanslarını derinden zedeledi.

Öte yandan Parlamento hükümetin Avrupa Yatırım Bankasından 500 milyon euro yeni borç için temasa geçmesine onay verdi. Bu parayla devlet bütçesi desteklenecek ve Avrupa programlarında devlet eş finansmanı için paralar sağlanacak.

Bir hafta içinde ülke dev bir borç dağı oluşturdu. Bu sadece endişe vermekle kalmıyor, aynı zamanda bu paraların en acil olan sektörlerle akıtılmadığı göze çarpıyor. Sağlık, güvenlik, yargı gibi sistemlerde reform ve kaynak beklenirken, bu kaynaklar başka harcamalara gidiyor. Yeni borçtan gelecek paralar, denizde kum gibi batıyor be gözle görülecek bir yerde kullanılmıyor.

Yazı: Vladimir Sıbev

Reklamlar