Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, hükümete, Türkiye üzerinden kaçak giren sığınmacıları önlemek amacıyla sınırda bir duvar inşa edilmesini teklif etti.sinira-duvarİçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık, ülkeye gelen sığınmacılar nedeniyle artan ekonomik ve sosyal gerilimin karşısında, 274 kilometrelik ortak sınırın Elhovo bölgesine, 30 kilometre boyunca üç metre yüksekliğinde bir duvarın inşa edilmesini önerdi.

Bakanlığın sunduğu teklifte, bölgede fiziksel ve radarlı muhafazanın zor olduğu, sığınmacıların yüzde 85’inin buradan giriş yaptığı ve kaçak girenlerin yüzde 99’unun yakalandığı bildirildi.

Pazartesi yapılacak hükümet toplantısında, yılbaşından bu yana sayıları 6 bin 305’e ulaşan sığınmacılarla ilgilenen devlet kurumlarının bütçeden talep ettiği 27 milyon levalık (13,5 milyon avro) bir takviye de görüşülecek.

Amaç yüzde yüz sınır kontrolü

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Bakan Yardımcısı Vasil Marinov, ekonomik nedenlerden göç edenlerle Suriye’deki savaştan kaçan sığınmacıların arasında ciddi bir ayrım yapıldığını ve ona göre sığınma hakkı verdiklerini kaydetti.

Yıl sonuna dek gelecek sığınmacıların 11 bin kişiye ulaşacağı tahminlerinin doğru olmayabileceğini belirten Marinov, “Amacımız sığınmacıları geri püskürtmek değil, gelenleri (radar sisteminin denetlediği) Svilengrad bölgesine doğru yönlendirilmek ve geçişlerini engelleyebilecek Türk meslektaşlarımıza bilgi verebilmektir. Hedefimiz toprağımıza girecek olanları yüzde yüz kontrol edebilmektir” ifadesini kullandı.

-Yunanistan ile sığınmacıları görüşecek-

Öte yandan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin ise basına yaptığı açıklamada, “Bulgaristan hükümetinin amacı ülkemiz için ağır olan Suriyeli sığınmacı sorunu konusunda çözüm bulup, toplumda ve vatandaşlar arasında gereksiz bir gerilim ve endişe yaratmamaktır” dedi.

Sığınmacı ağırlama ve yerleştirme karargahının tam kapasite ile çalıştığını ifade eden Vigenin, Yunanistan’a yapacağı yarınki ziyarette mevkidaşı Karolos Papulyas ile sığınmacılar sorununa öncelik vereceklerini söyledi.

 

AA

Reklamlar