Bulgaristan’da 12 Mayıs’ta yapılacak erken genel seçimleri için kampanya süreci başladı. Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin oy vereceği seçimlerde 7 bin 200 milletvekili adayı, 38 parti ve 7 koalisyon yarışacak. Cumhburbaşkanı Rosen Plevneliev; siyasetçilerden “yerine getirilebilir vaatler vererek sorumlu bir kampanya yürütmelerini” istedi. Siyasilerin halkın güvenini tekrar kazanması gereltiğine dikkat çeken Plevneliev, “İnsanların sesine kulak verin ve onların problemlerin çözümü için çalışın. Bulgaristan halkı değişim bekliyor ” dedi.

secim45 OLUŞUMDAN 3’Ü DOĞRUDAN TÜRKLERDEN OY BEKLİYOR

Merkez Seçim Komisyonu’na Türklerin yoğun olarak bulunduğu 3 parti boy gösteriyor.

Bunların arasında geleneksel olarak en güçlü parti Hak ve Özgülükler Hareketi (HÖH). Bunun dışında Kasım Dal ve Korman İsmailov’un dahil olduğu Merkez-Hürriyet ve Şeref (MHŞ) Koalisyonu da Türklerin oylarına talip. HÖH’den ayrılarak 1998’de Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi kuran Güner Tahir de yerli halk ve göçmenlerin oylarını almaya çaba gösterecek.

Seçim bölgeleri arasında 25. Sofya Bölgesi iki eski başbakanın kıyası mücadelwsine sahne olacak. Burada GERB lideri Boyko Borisov ve Bulgar Sosyalist Partisi lideri Sergey Stanişev kozlarını paylaşacak.

Kırcali’de HÖH’den Lütvi Mestan, Güner Tahirin Partisinden Muharem Ahmedov ve MHŞ’den Korman İsmailov’a karşı yarışacaklar.

Kasım Dal ise Silitra’da HÖH’ün tecrübeli isimlerinden Ramadan Atalay’a karşı mücadele verecek.

GÖÇMENLERİN OYU İÇİN REKABET VAR

Bugün yurtdışında oy kullanmak isteyenlerin dilekçe verme süresi sona eriyor. 2009’daki seçimlerde Türkiye’den yaklaşık 90 bin kişi oy kullanmıştı. Bunlarını 28 bini İstanbul ve çevresinden 25 bini ise Bursa’dan gelmişti. Türkiye’deki oyların yüzde 90’dan fazlası HÖH’e gitmişti.

Bu seçimlerde ise Kasım Dal’ın ve Güner Tahirin de partileri oylardan pay almayı hedefliyorlar.

KAMUOYU YOKLAMALARINA GÖRE 4 VEYA 5 OLUŞUM MECLİSE GİRİYOR

Anketlere yüzde 4 barajı aşarak parlamentoya girmesi beklenen partiler GERB, Bulgaristan için Koalisyon (BSP), HÖH ve Ataka ve Vatandaşların Bulgaristanı.

GERB partisi seçimlerden sonra

Ataka, HÖH ve BSP ile hükümet kurmaya yanaşmayacaklarını belirtti.

Reklamlar