Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev, ülkeye gelen Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliyi Yanovski ile Rus teknolojisi ile yapılması öngörülen, inşaatı dondurulmuş Belene Nükleer Enerji Santrali’nin durumunu görüştü.

Ekonomi ve Enerji Bakanı  Dragomir Stoynev
Ekonomi ve Enerji Bakanı
Dragomir Stoynev

Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) basına kapalı yapılan toplantı ile ilgili açıklama yapan Yanovski, Bulgaristan’ın Belene santral projesini yeniden hayata geçirmesi durumunda tazminat davası açan Rus Rossatom Holding’in tazminat talebini geri çekeceğini bildirdi.

Yanovski, 28 Mayısta göreve başlayan yeni Bulgaristan hükümetindeki bakan Stoynev ile bir “tanışma görüşmesi yaptıklarını” belirterek, toplantıda Belene’nin yanı sıra Güney Akım Doğalgaz Projesini’ni de ele aldıklarını belirtti.

Anatolyi Yanovski, “Yatığımız bu ilk görüşmede her iki projede emeği geçen şirketlere belirli görevler vererek, aralarındaki diyalogun canlandırılmasını sağlamaya çalıştık” dedi.

Görüşme sonunda Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın onayından sonra Güney Akım Projesi’nin Bulgaristan bölümünün inşaatı yıl sonun dek başlayabileceği öğrenildi.

Temeli 1987 yılında atılan Belene Nükleer Elektrik Santral projesi, konu ile ilgili Bulgaristan’da yapılan referandumun ardından 28 Mart 2012 tarihinde Parlamento tarafından dondurulmuştu.

Ardından 27 Ocak 2013 tarihinde santralın kaderi konusunda ulusal referandum yapılmıştı. Bütçeye 15 milyon avroya mal olan referanduma katılanların yüzde 60,5’i Belene’ye “Evet” demiş olmasına rağmen katılım oranının düşük kalması gerekçesiyle geçersiz kılınmıştı.

Reklamlar